Jak se vyhnout srážce se zvěří?

Komerční sdělení
18. 3. 2011 16:52
Foto: komerční sdělení

Pokud chcete být zodpovědným řidičem a dojet vždy bezpečně k cíli, dávejte si pozor i na možnou srážku se zvěří. Poradíme vám, jak si zachovat chladnou hlavu a nehodě předejít.

Proč být zodpovědným řidičem? Třeba proto, že už za 12 měsíců bez nehody získáte nyní u DIRECT Pojišťovny 3 měsíce pojištění zdarma! A k tomu samozřejmě bonus za jízdu bez nehod.

Bezstarostnou jízdu krajinou po okreskách s minimálním provozem si leckterý řidič užívá. Neměl by se nechat ukolébat příjemnou cestou, riziko nehody číhá za každým křovím a zatáčkou v podobě kolize s divokou zvěří. Když ji řidič spatří včas, měl by dupnout na brzdy, a pokud to stihne, na zvíře zahoukat.

Kolize s vysokou, jak se říká jelenům, srncům, daňkům, muflonům a dalším kopytníkům, a černou zvěří, tedy s divokými prasaty, samozřejmě nehrozí jen po změně na letní čas. Volné krajiny, kde by se zvěř mohla schovat a nerušeně pobývat, postupně ubývá, a tak musí volky nevolky častěji přecházet přibývající silnice.

Řidiči by se měli mít stále na pozoru a počítat s přebíhajícím zvířetem mimo vyznačený přechod prakticky všude mimo obec. Zejména v časných ranních hodinách, kdy zvěř vyráží za potravou.

Na nepřehledných místech, kde by z příkopu či zpoza keře mohlo zvíře před auto skočit, by měl motorista s takovou situací neustále počítat. Asi jako ve městě při projíždění mezi zaparkovanými vozidly, kde může pod kola najednou vyrazit dítě.

Foto: Komerční sdělení

Jak se tedy zachovat?

Především ztlumte dálková světla, která zvíře oslepují. Pokud dále otálí na silnici, je lepší zatroubit. Tím se zvíře vyplaší a uteče.

Když jede auto moc rychle a srážka se zvířetem je nevyhnutelná, doporučuje se co nejvíce brzdit a neuhýbat. Snižující se rychlost náraz zmírní. Je to bezpečnější než prudce s autem manévrovat a zamířit si to do auta v protisměru nebo do škarpy.

Pokud chce majitel nabouraného auta uplatnit svou pojistku, měl by zvážit, jestli škoda přesáhla sto tisíc korun. Pokud ano, musí k nehodě povolat i dopravní policii.

Víte, že u DIRECT Pojišťovny díky jedinečné Ochraně bonusu nepřijdete o své bonusy za jízdu bez nehod ani po první nehodě?

 

Právě se děje

Další zprávy