Výroba obrazovek v Hranicích stojí

aju
27. 1. 2006 18:34
Hranice - Výroba obrazovek v Hranicích se zastavila a výrobce LG. Philips Displays dnes požádal o ochranu před věřiteli.

Holdingová společnost LG. Philips Displays uvedla, že nemůže nadále financovat ztrátové provozy, včetně české továrny. O věřitelskou ochranu požádaly i dvě její dceřiné společnosti.

Firma oznámila, že všech tisíc tři sta zaměstnanců hranické továrny o této situaci informovala.

Továrnu chceme udržet

"Výroba stojí, protože nemáme materiál, protože byly zastaveny dodávky materiálu," uvedla Zuzana Fojtíková, mluvčí hranmické firmy.

"Rozhodnutí mateřské společnosti pro hranickou továrnu znamená, že stojíme jako nezávislá společnost, která není podporována ani mateřskými společnostmi, ani bankami. Proto teď hledáme cesty, jak fungovat dál, jak udržet továrnu v provozu. Jakékoliv rozhodnutí zatím nepadlo, nic není finálního," uvedla podle ČTK Zuzana Fojtíková.

V prohlášení mateřské firmy se píše: "Provozy v Asii, Brazílii a některé evropské pobočky budou pokračovat v normálním provozu. Firma tak bude fungovat na 85 procent."

Stát to vyšlo na 1,6 miliardy, ale vydělal

Podání žádosti o ochranu před věřiteli postihlo zhruba 350 zaměstnanců ve firemních závodech v nizozemském Eindhovenu a 400 zaměstnanců v německých Cáchách.

Podle údajů vládní agentury CzechInvest získala společnost LG. Philips na svou továrnu v Hranicích veřejnou podporu ve výši bezmála 1,4 miliardy korun. Kromě toho stát investoval do průmyslové zóny 200 milionů korun a na 45 milionů jí vyšel výkup pozemků.

Podmínkou bylo, že firma, která továrnu rozjela v roce 2001, investuje do poloviny roku 2003 dvě stě milionů eur. Do konce roku 2007 pak musí zaměstnat 3250 lidí a o nejpozději do konce následujícího roku rekvalifikuje dva tisíce lidí. Investiční závazek firma splnila, dosud vydala 350 milionů eur. Na splnění podmínek zaměstnanosti a rekvalifikace má ještě čas.

Následně CzechInvest vyčíslil, že stát už na investici Philipse vydělal. Celkový "výtěžek" agentura odhadla na 3,2 miliardyNejvětší podíl na tomto přínosu mají mzdy vyplácené zaměstnancům po dobu téměř pěti let, dále objem zprostředkovaných kontraktů pro české dodavatelské firmy a odvody na sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance. "Kromě toho stát ušetřil na sociálních dávkách pro nezaměstnané asi miliardu korun," doplnila Jana Víšková, mluvčí CzechInvestu.

V případě, že by LG. Philips své závazky nedodržel, musel by dotaci v plné výši vrátit. V případě dotace na vytvořené pracovní místo by šlo jen o část. "Případné spory budeme řešit dohodou," věří šéf CzechInvestu Tomáš Hruda. Pokud by k dohodě nedošlo, bude případ řešit rozhodčí soud.

"Doufáme, že tento vývoj nenastane a český LG. Philips své závazky buď splní, nebo vyrovná," dodal Hrouda. CzechInvest zatím pouze vyhodnocuje situaci firmy.

Takovýto problém řeší Česká republika teprve podruhé. Prvním případem byla firma Flextronics. Její halu však následně obsadila korporace Honeywell. Podle Hroudy je CzechInvest připraven podobně zakročit i v případě LG. Philips.

Bez pobídek by firmy přišly také

"Investiční pobídky v zásadě nejsou potřeba. Firmy do střední Evropy láká levná a kvalitní pracovní síla. Náklady na ni jsou jen okolo dvaceti procet toho, co zaplatí společnosti v Německu. Zdanění a dotace tak nehrají roli, bez nich by se příliv investorů rozhodně nezastavil," tvrdí Markéta Šichtařová, analytička z Next Finance. "Problém je, že je nabízejí všechny konkurenční země: tedy Polsko, Slovensko a Maďarsko," upozorňuje.

Podle ní by bylo řešením pobídky zrušit ve všech zemích najednou. Investoři by si pak vybírali pouze podle vhodnosti a připravenosti lokality. "V současné situaci ale není něco takového možné. Pokud by je zrušilo jen Česko, všichni investoři zamíří na Slovensko či jinam," dodává Šichtařová.

 

Právě se děje

Další zprávy