Vláda mění novelu katastrů, krádeže domů budou těžší

Karel Toman
16. 8. 2012 11:17
Katastr dá majiteli o změně nemovitosti vědět do datové schránky, připouští Peake
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Baumit / Panel Plus

Praha - Vláda vyhověla požadavkům majitelů nemovitostí. Ti se obávali, že novela katastrálního zákona, jak byla předložena ministerstvem zemědělství, by usnadnila krádeže nemovitostí.

Zápis do katastru se měl totiž stát právně závazným, a to bez ohledu na to, zda jde, či nejde o podvod.

Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí (OSMD) proto po vládě žádalo, aby majitelé nemovitostí byli o chystané změně v katastru informováni předem. Dostali by tak možnost potvrdit pravost vkladu do katastru.

A právě tomu ve středu vláda při schvalování novely vyhověla. Avíza o chystané změně v katastru mají majitelům nemovitostí nově chodit do datových schránek.

"Krok správným směrem"

"Na vládě se dohodlo, že majitelé budou informováni už o zahájení řízení, a nikoli až o jeho ukončení a vkladu," sdělila Aktuálně.cz místopředsedkyně vlády a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake (LIDEM). "Významně se tak omezí prostor pro možná podvodná jednání," dodala.

Předseda OSMD Tomislav Šimeček ale ještě s novelou zcela spokojen není. "Je nakročeno správným směrem. Návrh zákona ale zatím nestanovil lhůtu, ve které se majitel může vyjádřit, jestli s nemovitostí skutečně něco dělá, nebo zda jde o podvod," tvrdí Šimeček. Podle něj by lhůta měla být minimálně 15 dnů od doručení do datové schránky.

Karolína Peake v úterý pro Aktuálně.cz řekla, že se obává toho, že by podobné lhůty úřadování katastru zpomalily, na což by doplatili všichni. Šimeček ale trvá na tom, že lhůty řízení nezbrzdí.

Avízo přijde do datové schránky

"Pokud majitel s vkladem do katastru souhlasí, může odpovědět obratem. Zbrzdí se pouze podvodné vklady, o jejichž zastavení jde," tvrdí Šimeček. Bez této lhůty naopak podle něj katastr nadále nebude splňovat podmínku právní jistoty.

"Pokud se to v zákonu neobjeví, bezpečně ho zruší Ústavní soud," tvrdí Šimeček, který se podle svých slov bude snažit prosadit do zákona časové lhůty během projednávání v Parlamentu.

Peake však nakonec zapracování lhůt do zákona připustila. "Lhůty z hlavy nevím, půjde ale o doručení do datových schránek," sdělila Aktuálně.cz. "To hlavně proto, aby nedocházelo k přílišnému protahování všech řízení kvůli problémům s doručováním," dodala.

"Lidé budou informováni ještě před vkladem, a to prostřednictvím datových schránek," řekl na středeční tiskové konferenci vlády ministr zemědělství Petr Bendl.

Novela katastrálního zákona je úzce propojena s občanským zákoníkem, který zavádí některé nové instituty týkající se nemovitostí. Obě normy mají proto začít platit zároveň, a to od ledna 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy