Aktuální stav pozemků už zjistíte u 60 % map v katastru

ČTK ČTK, Věra Tůmová
22. 2. 2012 13:25
Přes 60 % map v katastru je již digitalizovaných, ostatní jsou zatím jen naskenované
Sídlo Českého úřadu zeměměřického a katastrálního
Sídlo Českého úřadu zeměměřického a katastrálního | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lidé už mohou na internetu najít aktuální údaje o pozemcích a dalších nemovitostech v českém katastru nemovitostí u více než 60 procent katastrálních map. Přesně tolik jich bylo na konci roku 2011 digitalizováno.

O rok dřív to bylo zhruba 53 procent map. Na konferenci internetového časopisu Stavební fórum to řekl předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) Karel Večeře.

Celkem je v Česku 13 027 katastrálních území. Ta území, jejichž mapy úředníci dosud nedigitalizovali, pokrývají naskenované katastrální mapy. Proti digitálním mapám neumožňují na internetu zobrazit aktuální stav katastru.

Zpoždění kvůli úsporám

Celá digitalizace má být podle již dřívějších informací ČÚZK hotová v roce 2017. To je pozdější termín, než se původně plánovalo. Zpoždění digitalizace způsobila vládní úsporná opatření.

Digitalizace se v minulých letech zaměřovala hlavně na katastrální mapy na území měst a větších obcí. Podle výroční zprávy tam jsou většinou k dispozici kvalitnější podklady, uskutečňuje se více transakcí na realitním trhu a realizují se rozvojové záměry.

Většinu informací poskytly loni katastrální úřady elektronicky, dál tak podle šéfa ČÚZK zesílil trend předešlých let. "Přesun zájemců o informace do elektronické formy je naprosto zjevný, za pár let už budou téměř všechny informace poskytovány elektronicky," poznamenal Večeře.

Od Nového roku začala platit novela zákona, která zvýšila poplatek za zápis do katastru z 500 korun na 1000 korun.

Na katastrální úřady v této souvislosti podle předsedy ČÚZK dorazilo v prosinci 2011 dvakrát víc lidí, než je obvyklé. Úředníkům proto trvalo vyřízení žádostí delší dobu. Nyní už se ale prý situace uklidnila, zápis do katastru trvá obvykle dva až tři týdny.

 

Právě se děje

Další zprávy