Sklářská cesta z pekla. Tajemný boháč oživuje Preciosu

Tomáš Fránek
20. 9. 2011 5:30
Preciosa chce v Jablonci znovu zaměstnat stovky sklářů
Foto: Ludvík Hradilek

BrnoČeské sklářství, po dlouhé roky jedna z výstavních skříní českého průmyslu, se po sérii velkých krachů dostává z nejhoršího.

Do oboru, který snad nejvíc v uplynulých třech letech postihla krize spojená s uzavřením velkých provozů a propouštěním tisíců lidí, se totiž vrací zakázky a práce pro stovky z nich.

Tím nejviditelnějším symbolem toho, že sklářský průmysl v Česku už má nejhorší za sebou, je výrazné rozšíření výroby v jablonecké sklárně Preciosa.

Pro ty, kteří ztratili práci

Jeden z největších světových výrobců broušeného skla totiž po době, kdy několikrát ohlásil hromadné propouštění, chce znovu nabírat skláře.

Podle dokumentů firmy, které má deník Aktuálně.cz k dispozici a které dostaly úřady kvůli posouzení záměru na životní prostředí, plánuje Preciosa, vlastněná majitelem fotbalového Liberce Ludvíkem Karlem, ve svém hlavním závodě v Jablonci nad Nisou výrazné rozšíření dosud skomírající výroby.

Firma v podniku zaměstnává asi 130 lidí, po rozšíření výroby to má být až 530 lidí.

"Jako jedna z hlavních potřeb připravovaného záměru je zajištění pracovních míst pro skláře, kteří byli v minulosti ve sklářském průmyslu zaměstnáni a díky útlumu výroby v tomto odvětví ztratili práci," uvedla firma, jejíž vlastník o hospodaření firmy nezveřejňuje žádné údaje a patří mezi nejtajemnější podnikatele v Česku, v dokumentech pro úřady.

To, že jde o zásadní zvýšení výroby, dokazují i čísla. V roce 2006, kdy byla výroba v Jablonci rekordní, firma vyprodukovala necelých 4,5 tisíce tun skla za rok. Po rozšíření výroby plánované na rok 2013 se má produkce vyšplhat na více jak 10 tisíc tun.

Preciosa je jednou z českých sklářských firem, které se nyní podle China Radio International snaží výrazně vstoupit na čínský trh. Jde o zásadní krok, v roce 2010 nakoupili čínští spotřebitelé české sklo v hodnotě téměř 5 milionů amerických dolarů a české šperky a bižuterii za 200 tisíc dolarů.

To, že sklářský průmysl nyní zažívá mírně lepší časy, potvrzují i další výrobci.

Zakázky jsou tu

Společnost Sklopísek Střeleč, která poblíž Českého ráje na Jičínsku těží sklářské písky, tak podle výsledků hospodaření loni překonala vliv hospodářské krize a zvýšila zisk meziročně o 32 procent na 66 milionů korun. Tržby podnik zvýšil o 11 procent na 426 milionů korun.

"Ekonomická krize sice pomalu, ale určitě ustupuje. Výsledkem bylo jisté oživení na trhu, včetně výrobců užitkového skla," zhodnotil vývoj předseda představenstva Jaroslav Přerost.

Sklárny a porcelánky zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus zaměstnávají tak tři roky po pádu skupiny zhruba 3100 lidí. Je to méně než polovina ze 7000 pracovníků, které podniky zaměstnávaly ještě na podzim 2008.

Firmy už jsou ziskové, i když jejich výdělky jsou nyní podstatně nižší než kdysi.

Bývalé Sklárny Kavalier v Sázavě na Benešovsku, nyní Kavalierglass, mohly v minulých měsících zhruba 150 pracovníků nabrat zpátky.

Také sklárna Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku stále roste. Firma fungující pod názvem Crystalite Bohemia provozuje od letošního jara čtyři pece, tedy stejný počet jako bývalé sklárny před krachem. Zaměstnává už na 500 lidí, další desítky pracovních míst přibudou ve sklárnách na přelomu letošního a příštího roku díky stavbě páté pece.

Také další sklárna Crystal Bohemia v Poděbradech zaměstnává 320 lidí a stále přibírá nové pracovníky. "Sklárna má od obnovení výroby stále dostatek zakázek," řekl ČTK její majitel Pavel Louda.

 

Právě se děje

Další zprávy