Sezóna přeje nezaměstnaným, ubývají

dkl, ČTK
9. 10. 2006 10:30
Praha - Oproti loňskému září klesla nezaměstnanost o jedno procento a činí tak 7,8 procenta. Žen je přitom registrováno stále více než mužů.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zatímco loni bylo připraveno nastoupit do zaměstnání asi 474 tisíc nezaměstnaných, letos je toto číslo o 47 tisíc občanů nižší.

Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Zářijový vývoj je v souladu s očekáváním analytiků.

Žen je na úřadech víc

Ke konci září registrovaly úřady práce bezmála 250 tisíc žen, což představuje 54,8 procenta z celkového počtu nezaměstnaných. Ženy tak i nadále "vedou" celkové počty lidí bez práce.

Počet nezaměstnaných absolventů škol se meziměsíčně zvýšil o 9191 osob na celkových 41 tisíc lidí. Absolventi se tak na nezaměstnanosti podílejí z 9,2 procenta.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Pokles míry nezaměstnanosti je v září pravidelným sezónním jevem - odráží proces absorpce absolventů škol trhem práce," říká hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

"Počet absolventů škol registrovaných úřady práce v září ještě rostl, což je předzvěstí poklesu míry nezaměstnanosti v příštích měsících," dodává.

Sečteno, podtrženo

Na úřady se přišlo nově zaregistrovat 65 tisíc nezaměstnaných a evidenci opustilo 69 tisíc lidí. Nové zaměstnání si našlo 43 tisíc lidí, tedy o 14 tisíc více než v předchozím měsíci.

Celkově, tedy včetně lidí nemocných, na mateřské dovolené či ve vězení, bylo bez práce 454 tisíc osob.

"Meziročně došlo ke snížení míry nezaměstnanosti o jeden procentní bod, což je důsledkem akcelerace české ekonomiky a rovněž postupné změny demografických poměrů," vysvětluje vývoj Mertlík. "Odchody do důchodu mění z hlediska zaměstnanosti příznivě strukturu nabídky na trhu práce."

Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mostecko nejhůře

Nejvyšší nezaměstnanost byla v září na Mostecku, kde činila 20,3 procenta. Následovalo Karvinsko, kde se sledované číslo dostalo k 17,8 procentům, Teplicko s 15,7 procenty a Ostravsko s 14,2 procenty.

Naopak nejnižší nezaměstnanost byla tradičně v okresech Praha-východ (2,3 procenta) a Praha-západ (2,4 procenta). V hlavním městě míra nezaměstnanosti činila 2,9 procenta.

Meziměsíční pokles počtu nezaměstnaných zaznamenalo 55 úřadů práce, nejvyšší nastal v Rychnově nad Kněžnou. Nárůst naopak zaregistrovalo 21 úřadů práce.

Každý čtvrtý na podpoře

Podporu v nezaměstnanosti dostávalo 118 tisíc osob, tedy více než 26 procent lidí bez práce. Úřady nabízely lidem bez práce téměř sto tisíc volných míst, tedy o 3326 více než v srpnu a o téměř polovinu víc než v loňském roce.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Harmonizovaná míra nezaměstnanosti zpracovávaná statistickým úřadem Eurostat pro mezinárodní srovnání činila v srpnu 7,1 procenta. Průměr za celou pětadvacítku zemí EU činil 7,8 procenta. Na Slovensku to bylo 12,6 procenta a v Polsku 14,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy