Nezaměstnanost klesla, láme rekordy

Martina Macková
12. 7. 2006 9:30
Jeseník/Chomutov/Hodonín - Kdyby to Martinu Viternovi dovolily pracovní předpisy, mohl dnes jako šéf uspořádat oslavu.
Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jeho úřad práce totiž slaví, na Jesenicku je nejméně nezaměstnaných za poslední čtyři roky.

Podobné rekordy padají po celé zemi. Například na Hodonínsku, kde je již od roku 1999 největší nezaměstnanost z oblastí jižní Moravy, se ukázalo překvapivé číslo.

Zaměstnaných může být ještě víc

"Je to nejméně od začátku století," potvrzuje ředitel Vladimír Šťáva. A na úřadě v Chomutově letos v červnu dokonce napočítali nezaměstnanost, jakou neměli posledních osm let.

Celkově nezaměstnanost v červnu klesla na 7,7 procenta. A analytici přitom očekávali, že zůstane na květnové hodnotě 7,9 procenta. Počet lidí, kteří mohli bezprostředně nastoupit do práce se snížil pod 423 tisíc.

"Za pozitivním vývojem stojí především větší zájem zaměstnavatelů o nové pracovníky, ale také sezonní práce ve stavebnictví a zemědělství, které v této době už naplno běží," uvádí se ve zprávě ministerstva práce a sociálních věcí.

Volných pracovních míst přibylo v červnu v registrech úřadů práce 5 043 a jejich celkový počet byl nejvyšší v tomto měsíci od roku 1996.

"Červnová míra nezaměstnanosti na úrovni 7,7 % je nejnižší od zavedení současné metodiky měření v červenci 2004. V následujících třech měsících míra nezaměstnanosti vzroste vlivem sezónního nástupu absolventů škol na trh práce. K úrovním podobným té červnové se míra nezaměstnanosti opět podívá až v říjnu," uvádějí analytici Raiffeisenbank.

"Červnová data z trhu práce podporují náš odhad celoroční průměrné míry nezaměstnanosti na úrovni 8,4 procenta," dodal hlavní ekonom banky Pavel Mertlík.

Podle něj má Česko potenciál mít nezaměstnanost mezi čtyřmi až šesti procenty. Je však k tomu zapotřebí mikroekonomické "léčby".Politika státu musí nabídnout účinné vzdělávání a rekvalifikace. Lidé si musí zvyknout na to, že změní profesi třeba i pětkrát za život. Stát ve své politice na trhu práce by se měl soustředit především na budování lidského kapitálu pracovníků, ne na umělou ochranu existujících pracovních míst, která padnou za oběť tržní konkurenci, míní analytik.

Není to sezónní věc

"Třináct procent, to je neuvěřitelné. A to je i s absolventy, kteří se už chodí hlásit," říká šéf pobočky úřadu práce v zapadlém koutě Olomouckého kraje, kam kvůli špatné dopravní dostupnosti zatím nezamířil jediný větší investor.

Infobox

Nejvyšší a nejnižší měsíční míra nezaměstnanosti (1999-2006):

Chomutovsko (2006 - 13,9%)

  • 2002 - 17,98 %
  • 2001 - 15,6 %

Jesenicko (2006 - 13%)

  • 2004  - 15,5 %
  • 1999 - 9,4 %

Hodonínsko (2006 - 12,99%)

  • 2004 - 14,7 %
  • 1999 - 12,4 %

 

Na Jesenicku se totiž obvykle míra nezaměstnanosti pohybuje i kolem dvaceti procent. Loni v červnu byla rovných 15 procent, o rok dříve ještě o půl procenta vyšší.

"Není to letní sezónou, ta se v červnu ještě obvykle neprojevuje," řekl také Šťáva.

V okrese Hodonín se minulý měsíc snížila nezaměstnanost na 12,99 procenta, loni v létě přitom byla o procentní bod vyšší. V červnu 2004 byla na 14,7 procentech.

Pomohla ekonomika a menší firmy

"Roste ekonomika, vznikají nové firmy a průmyslové zóny," řekla Aktuálně.cz zástupkyně šéfa úřadu práce v Chomutově Ivana Kratochvílová. Pro Chomutovsko v Ústeckém kraji znamená číslo 13,9 procenta téměř zázrak.

Foto: ČT24

Loni se přes letní měsíce míra nezaměstnanosti pohybovala těsně pod hranicí šestnácti procent, červnové statistiky pak ukazují, že dosud nejlepší výsledek od roku 1999 byl jen 15,6 procent, a to před pěti lety.

"Pomohly především menší firmy," shodují se lidé z úřadů práce. "Na Hodonínsku se nám podařilo za posledních šest let rozběhnout jedenáct projektů s malými a středními firmami, které vždy daly práci 50 až 200 lidem. A další čtyři jsou připravené," řekl Šťáva.

Ani Jesenicko nemá firmy, které by zaměstnaly stovky lidí. "Dvě firmy nyní rozšiřují výrobu a plánuje se výstavba lanovky, to dohromady přinese 80 míst," plánuje další perspektivu šéf úřadu Viterna.

 

Právě se děje

Další zprávy