Nezaměstnanost v Česku? Pod průměrem EU

Dušan Klimeš, ČTK
10. 5. 2006 11:10
Praha - S vrcholícím jarem se v České republice snižuje nezaměstnanost. Práci v měsíci dubnu si našlo o 25 tisíc lidí více, než kolik práci ztratilo.
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Míra nezaměstnanosti tak klesla o půl procenta z 8,8 na 8,3 procenta.

Nyní je tak v Česku ještě 454 493 lidí, kteří mohou okamžitě začít s prací. Tento vývoj však analytici očekávali.

"Jaro bývá pro pokles míry nezaměstnanosti příznivé, a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé se zlepšuje počasí, což umožňuje zaměstnat mnoho lidí na sezónní páce zejména ve stavebnictví a v zemědělství. Zadruhé řada těch, kdo byla propuštěna ke konci roku, si během prvního čtvrtletí dokáže najít novou práci," řekla analytička Markéta Šichtařová z Next Finance.

Pokles počtu lidí bez práce zaznamenalo všech 77 úřadů práce. Nejvyšší byl zaznamenán v okresech Pelhřimov, Jindřichův Hradec, Znojmo a Chrudim.

Evidenci na úřadech práce opustilo přes 72 tisíc uchazečů, což je o 12 tisíc více než v březnu, ale o 2 931 méně než v dubnu minulého roku. Do nového zaměstnání nastoupilo téměř 52 tisíc lidí. Nově se na úřadech zaevidovalo 43 783 nezaměstnaných, zhruba o tři tisíce méně než v březnu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ženy převládají

Mezi nezaměstnanými převažují mírně ženy, kterých je 51,9 procenta. Absolventů a mladistvých je na úřadech práce zaevidováno 33 tisíc, tedy asi 6,8 procenta z celkového počtu.

Harmonizovaná míra nezaměstnanosti, kterou zpracovává statistický úřad EU Eurostat pro mezinárodní srovnání, činila v březnu v ČR rovných 7,9. Průměr v zemích EU činil 8,6 procenta, na Slovensku 16 procent, v Polsku dokonce 17,2 procenta.

Nejlépe si z členů Evropské unie vede Irsko, které vykázalo nezaměstnanost 4,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy