Nezaměstnaných v Unii nepřibylo

ČTK
1. 3. 2006 11:22
Brusel - Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny i celé Evropské unie zůstala v prvním měsíci letošního roku ve srovnání s prosincem beze změny.

V eurozóně činila 8,3 procenta a v EU 8,5 procenta. Vyplývá to ze zprávy evropského statistického úřadu Eurostat.

Ve srovnání s lednem 2005 však nezaměstnanost klesla. V eurozóně se míra nezaměstnanosti loni v lednu vyšplhala na 8,8 procenta a v EU na 8,9 procenta.

Nejnižší míru nezaměstnanosti měly v prosinci Irsko, Dánsko a Nizozemsko. V těchto zemích byla nezaměstnanost nižší než pět procent. Naopak nejvyšší byla v Polsku (17,2 procenta) a na Slovensku (15,8 procenta). Deset procent překročila nezaměstnanost také v Řecku.

Nezaměstnanost se meziročně snížila v 16 zemích EU, ve dvou zůstala beze změny. K největšímu propadu došlo v Litvě, Estonsku, Španělsku, Lotyšsku a Dánsku. Naopak největší nárůst byl zaznamenán v Lucembursku, Maďarsku, Portugalsku a na Maltě.

Nezaměstnanost mezi muži v eurozóně klesla na 7,1 procenta z loňských 7,6 procenta a v celé EU se snížila na 7,6 procenta z osmi procent.

U žen v eurozóně se nezaměstnanost snížila na 9,8 procenta z 10,3 procenta, v celé EU pak na 9,6 procenta z předchozích deseti procent. Míra nezaměstnanosti u osob pod 25 let činila v eurozóně 17,5 procenta a v EU 18,2 procenta.

Ve Spojených státech míra nezaměstnanosti v lednu činila  4,7 procenta. V Japonsku 4,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy