Evropané: nechte nás pracovat déle

Michal Najman
22. 8. 2006 7:00
Praha - Studie Financial Times ukázala, že Evropané nechtějí, aby jim vlády omezovaly pracovní týden. Dokonce by i rádi pracovali déle.

Němečtí a francouzští politici, kteří se snaží prosadit zákony, které by uvolnily pravidla na pracovním trhu, mají nový argument.

Výzkum, který provedl Financial Times a společnost Harris poll mezi 10 tisíci Evropany ukázal, že většina je proti tomu, aby vlády jakkoliv zasahovaly do pracovního trhu.

Tento názor sdílí 65 procent Němců a více než polovina Francouzů a Britů.

Jinak tomu je ve Španělsku. Tam požaduje pevně stanovený maximální počet hodin 72 procent dotázaných.

Strašák jménem nezaměstnanost

Podle sociologů je u Němců a Francouzů motivem pro liberálnější přístup k pracovnímu právu dlouhodobě vysoká úroveň nezaměstnanosti.

Ve Velké Británii, kde je pracovní právo velmi liberální, je totiž míra nezaměstnanosti dlouhodobě na polovičních hodnotách oproti Francii a Německu.

Němci také čelí novým, dříve neznámým hrozbám. Ředitel Volkswagnu v létě varoval odboráře, že pokud nepřijmou prodloužení pracovní doby z 28,8 hodin týdně na 35 hodin bez zvýšení platu, přesunou výrobu modelu Golf mimo Německo.

Pracovní právo je v Evropské unii kontrolováno direktivou, která stanovuje maximální dobu práce za týden. Ta by neměla přesáhnout v průměru 48 hodin týdně v 17týdenním cyklu.

 

Právě se děje

Další zprávy