Pět boeingů od ČSA bude létat v Rusku pro UTair

Ekonomika Ekonomika
22. 7. 2010 14:15
Aerolinky chtějí prodat celkem 18 letadel typu Boeing 737-400, část z nich nahradí airbusy.
ČSA má podle ozdravného plánu do tří let zmenšit svou flotilu o 30 procent. Ilustrační foto.
ČSA má podle ozdravného plánu do tří let zmenšit svou flotilu o 30 procent. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Necelá třetina boeingů, které v rámci svého ozdravného plánu prodávají České aerolinie, bude létat v barvách ruských aerolinek UTair.

Lidové noviny informovaly o tom, že oba dopravci se domluvili na odkupu pěti letadel Boeing 737-400. Část letounů je již přebarvena do barev UTair a čeká na pražském letišti na odlet. "Podrobnosti transakce jsou předmětem obchodního tajemství, mohu ale potvrdit, že první dva ze zmiňovaných strojů odejdou k novému provozovateli do konce léta," uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Boeingy, které patří ke starším letounům, budou podle mluvčí odcházet v následujících zhruba třech letech s využitím přirozeného vývoje flotily, to je takzvané dobíhání leasingových smluv, což znamená,  že velká část  strojů bude po ukončení pronájmu navracena lessorovi.

"Kromě dřívějších třech typů letadel budeme využívat dva: na střední tratě airbusy a na kratší tratě turbovrtulové ATR, což je pro společnost výhodnější. Flotila bude menší, ale bude patřit k těm nejmodernějším, což je dobrá zpráva pro cestující," uvedla mluvčí aerolinií.

Airbusů by mělo do flotily přibýt celkem osm, v současné době jich má ČSA devatenáct. Ozdravný plán, který má vytáhnout aerolinky ze ztrátového hospodaření, počítá s omezením flotily až o 30 procent do tří let. "Snižování počtu letounů bude reflektovat i přirozený vývoj letadlového parku, daný mimo jiné i ukončováním leasingových smluv a celou řadu dalších hledisek," dodala mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy