Aerolinky se letos vrátí k zisku. Kromě evropských

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 6. 2010 13:03
Sopečný popel a stávky drží evropské dopravce ve ztrátě. Světový účet za létání ale bude v kladných číslech.
Aerolinky na celém světě letos vydělají, krom těch evropských.
Aerolinky na celém světě letos vydělají, krom těch evropských. | Foto: Emirates

Berlín - Opatrný optimismus panuje v Mezinárodním sdružení pro leteckou dopravu (IATA) vzhledem k budoucnosti. Podle dnešního vyjádření generálního ředitele sdružení se světová doprava vrací na úroveň před krizí a světové aerolinky se vrátí k zisku už letos.

Podle propočtů sdružení vydělají 2,5 miliardy dolarů, ač ještě před třemi měsíci předpovídalo téměř stejně velkou ztrátu. Jde o první světový zisk v letecké dopravě od roku 2007.

"Světová ekonomika oživuje z hluboké finanční krize mnohem rychleji, než bylo možné očekávat. Aerolinky těží ze silného oživení cestování, které tlačí toto odvětví do černých čísel," poznamenal generální ředitel IATA Giovanni Bisignani ve svém projevu na 66. výročním summitu světové letecké dopravy.

Nejlépe jsou na tom asijské aerolinky

Oživení však není všude stejné. Evropa zůstane kvůli sopečnému prachu jediným regionem, který se zatím do černých čísel nevrátí a čeká jej ztráta 2,8 miliardy dolarů. Přesto jde o zlepšení v porovnání s loňskou ztrátou, která přesáhla 4 miliardy dolarů.

Ve světovém měřítku evropskou ztrátu vyváží ostatní regiony. Asijsko-Pacifické aerolinky zažijí letos zisk 2,2 miliardy dolarů, severoamerické 1,9 miliardy, latinskoamerické aerolinky 900 milionů, aerolinky na středním východě a v Africe 100 milionů.

Členy IATA je 230 světových leteckých dopravců, kteří zajišťují 93 procent mezinárodní letecké dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy