Koruna mazala ztráty. Díky dobré náladě i investorům

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
13. 3. 2009 20:44
Optimismus by mohl převládat i v dalších dnech
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Koruna během uplynulého týdne výrazně zpevnila. Z pondělních hladin kolem 27,70 koruny za euro posílila až na čtvrtečních 26,30 CZK/EUR.

V pozadí stála jednak uvolněnější nálada mezi investory a větší chuť riskovat, ale také maďarská centrální banka bránící svou měnu a intervence proti švýcarskému franku.

Statistikám česká měna v týdnu příliš pozornosti nevěnovala, nechala se spíše ovládnout vývojem ve středoevropském regionu.

Maďarsko bránilo forint

V pondělí maďarská centrální banka slovně intervenovala ve prospěch forintu. Prohlásila totiž, že oslabení v posledních týdnech nebylo fundamentálně opodstatněné. "Forint ihned posílil a strhl s sebou i okolní měny," popsal situaci ekonom společnost Next Finance Vladimír Pikora.

Na regionální měny působily rovněž dobré zprávy z akciových burz v Evropě, ale i v USA. "Pomohl rovněž Mezinárodní měnový fond, který nejspíš poskytne Rumunsku úvěr na překonání problémů. To řadu vyplašených investorů uklidnilo," dodal Pikora.

K posílení přispělo i Švýcarsko

O posílení koruny na konci týdne se postaralo Švýcarsko, které narozdíl od Maďarska zakročilo proti dalšímu zpevňování své měny.

"Měnám středoevropské trojky (koruna, zlotý a forint) včerejší rozhodnutí švýcarské centrální banky snížit úrokové sazby a zastavit posilování franku značně pomohlo. Některé země střední Evropy mají ve švýcarských bankách velký objem hypotečních půjček a posilování franku vedlo k jejich postupnému zdražování," vysvětlil analytik David Karlsbol ze Saxo Bank.

Analytici nyní přepokládají, že díky lepší náladě na trzích a větší ochotě k riziku mají středoevropské měny v dalších týdnech šanci ještě posílit.

"Koruna může prolomit hranici 25 CZK/EUR a vůči euru dosáhnout až úroveň 24,50 koruny. Půjde ale pouze o krátkodobý výkyv, po dosažení této hranice koruna opět oslabí," dodává Karlsbol.

 

Právě se děje

Další zprávy