Jídlo a pití se u nízkonákladových dopravců prodraží

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 7. 2011 15:01
Jídlo a pití u nízkonákladových dopravců vyjde až pětkrát dráž než v obchodech

Praha - Že za občerstvení v letadlech nízkonákladových společností zaplatíte více než v obyčejném obchodě, je známá věc. Redakce Aktuálně.cz zjišťovala, jak se jednotlivé ceny liší a jak se vysokým výdajům vyhnout.

Veškeré jídlo a pití, které lze na palubě koupit, vás vyjde dvakrát až pětkrát dráž než v supermarketu.

Vyplývá to ze srovnání jídelních lístků aerolinek Ryanair, Wizz Air, SmartWings a EasyJet a cen potravin v českých obchodech.

Prodraží se hlavně voda

Největší přirážka se týká obyčejné vody. Zatímco za půllitr blíže nespecifikované vody u Ryanairu a Wizz Air zaplatíte v přepočtu 63, respektive 49 Kč, v supermarketech pořídíte obyčejnou vodu ve stejném balení za 12 korun.

Totéž platí pro SmartWings. V Česku balená voda, kterou aerolinky prodávají za 50 korun, v běžných obchodech stojí 12 Kč. EasyJet nabízí 0,33 litru vody Vittel za 49 Kč, zatím co v obchodě tentýž produkt koupíte za 22 Kč.

Liší se i ceny jídla. Čokoládovou tyčinku, která stojí v českých obchodech 13 korun, prodávají Ryanair a EasyJet za 36 a Wizz Air za 25 Kč.

Malá plechovka chipsů vás v obchodech vyjde na 27 Kč. Na palubě Ryanairu za ni chtějí  49 Kč, v případě Wizz Air dokonce 73 Kč.

Levné nejsou ani sendviče, jejichž ceny se pohybují od 97 Kč (Wizz Air) po 133 Kč (Ryanair). V supermarketech přitom můžete koupit balíček dvou sendvičů za zhruba 50 Kč.

Rozdíly v Česku jsou přitom například ve srovnání s Velkou Británii ještě malé.

Nízkonákladovky nabízí v řadě případů britské produkty (ať už čokoládové tyčinky nebo chipsy), je tedy logické, že toto zboží bude na ostrovech stát ještě méně než v Česku.

Aerolinky nedělají nic špatného

Nízkonákladové společnosti si ovšem takto vysoké ceny dovolit mohou.

"Jak jste jednou na palubě, nemáte na výběr, pokud dostanete hlad," komentuje cestovní expert Bob Atkinson na serveru travelsupermarket.com.

"Restaurace na vrcholu Eiffelovy věže také prodávají za trochu vyšší ceny než obchody dole. Takže v restauraci, která je vysoko devět kilometrů, holt zaplatíte ještě o něco víc," říká tiskový mluvčí Ryanairu Stephen McNamara.

A vzápětí zdůrazňuje: "Nikoho nenutíme platit naše ceny. Pokud nechcete láhev vody, tak si ji nekupujte."

Jak ušetřit a nehladovět

Jedním z tipů, jak ušetřit, je donést si na palubu své vlastní jídlo. To, narozdíl od tekutin, totiž zakázané není.

Všechny nápoje s výjimkou alkoholu lze koupit v duty-free prodejnách v odletových halách, kde máte mimo jiné na výběr z více produktů než z prodejního vozíku v letadle.

V pražských bezcelních obchodech zaplatíte 35 Kč za půl litru české balené vody. Tato cena je stále ještě nižší než palubě.

Pijete-li rádi čaj, ušetřit lze i svérázným způsobem, který vyzkoušeli experti z firmy Travelsupermarket. Ti si do letadla EasyYet přinesli vlastní čajové sáčky a následně požádali letušku pouze o horkou vodu.

"Prvně se tvářila dost neochotně, nakonec nám ale vodu zadarmo přinesla a my ušetřili peníze, které nám stačily na dopravu z letiště," píše Atkinson.

 

Právě se děje

Další zprávy