Koňské sedlo. Aerolinky šetří, mají nový typ sedadel

Karel Toman
14. 9. 2010 14:00
Naše sedlo je pohodlné, ujišťuje firma, déle než na tři hodiny však ne, dodává.
Foto: Aktuálně.cz

Řím - Až poletíte příště na Krétu nebo Malorcu nízkonákladovými aerolinkami, možná že svůj let napůl prostojíte.

Italská designérská společnost Avioninteriors dnes totiž představila nový typ "sedlových" sedadel SkyRider.

Ta snižují délku prostoru pro nohy z dosavadních 30 palců (asi 75 centimetrů) na pouhých 23 palců (asi 60 centimetrů). Zvýší tím podstatně kapacitu letadel a tím i ekonomičnost jejich provozu. Část pasažérovy váhy ale přitom rozloží i na jeho nohy.

Místo deseti řad sedadel 15

Foto: Avioninteriors

Jako první mají šanci svézt se v tomto "kovbojském sedle" pasažéři irské letecké společnosti Ryanair, která létá z Brna.

Její šéf Michael O'Leary v červenci prohlásil, že firma tento typ sedadel zavede na 250 letadlech své flotily.

Prvních 15 řad budou klasická sedadla, posledních deset řad má nahradit nových 15 řad "vertikálních sedadel". Podle některých expertů však bude problém dodržet s těmito sedadly bezpečnostní předpisy letecké dopravy.

"SkyRider byl navržen, aby umožnil další snížení cen za současného udržení ziskovosti," píše firma ve své tiskové zprávě. "S velmi redukovaným rozpětím zaručuje sedadlo SkyRider pohodlnou polohu nízkonákladovým pasažérům."

Kovbojové nad oblaky

Foto: Avioninteriors

Přesto se podle firmy sedadla nehodí pro lety nad tři hodiny.

"Pro lety kdekoliv mezi jednou a možná až třemi hodinami by to bylo pohodlné sezení," řekl deníku USA Today ředitel společnosti Dominique Menoud. "To sedadlo je jako koňské sedlo. Kovbojové stráví v sedle osm hodin a stále se v něm cítí pohodlně," dodal.

Sedadlo je podle společnosti v závěrečné fázi testů. Firma zatím ukázala jen jeho obrázky, prototyp ale předvede už tento týden na kalifornském veletrhu Aircraft Interiors Expo.

Kromě nových sedadel, uvažuje společnost Ryanair, která patří mezi průkopníky nových úsporných nápadů v letecké dopravě, také o zpoplatnění používání záchodu v letadlech nebo řízení stroje jen jedním pilotem namísto dvou.

 

Právě se děje

Další zprávy