Ryanair zvýšil zisk o 26 procent, letos jej udrží

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 5. 2011 9:49
Irský nízkonákladový dopravce sice zvýšil poplatky, to však pokryje jen rostoucí cenu paliva

Dublin - Evropané holdují nízkonákladovému létání. Irské aerolinky Ryanair, které jsou největším evropským přepravcem v této oblasti, zvýšily svůj celoroční zisk o 26 procent na 401 milionů eur.

Výsledek tak překonal odhady analytiků, oslovených agenturou Reuters, kteří Ryanair v průměru předpověděli zisk 382 milionů.

Pro fiskální rok, který začal letošním dubnem, očekávají stagnaci svého výdělku, zejména kvůli rostoucím cenám pohonných hmot.

Podle agentury Reuters aerolinky informovaly, že v letošním roce očekávají zpomalení růstu dopravy na 4 procenta z dvojnásobku v loňském roce. Většinu zvýšených poplatků pohltí právě vyšší cena paliva.

"Vyšší poplatky nám pouze umožní financovat vyšší náklady na palivo, proto předpokládáme, že zisk ve finančním roce 2012 bude stejný jako v právě ukončeném roce 2011, tedy přibližně 400 milionů eur," uvedl šéf aerolinek Michael O'Leary.

Společnost odhaduje, že její náklady v letošním roce vzrostou o 13 procent, největší podíl na tom bude mít právě cena paliva. Bez jejího vlivu by se náklady zvýšily jen o 2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy