Hušák chce v případě úpadku vést záchranu Sazky sám

Zdeněk John
23. 3. 2011 12:25
Vedení loterijní firmy popsalo, jaké kroky učiní v dalších fázi insolvenčního řízení
Aleš Hušák oznámil, jak bude dál postupovat poté, co ho představenstvo vyzvalo, aby poslal Sazku do úpadku
Aleš Hušák oznámil, jak bude dál postupovat poté, co ho představenstvo vyzvalo, aby poslal Sazku do úpadku | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Uvažoval jsem o rezignaci, ale podpořil mě majoritní akcionář, proto mu v dalším boji pomohu," oznámil úvodem středeční tiskové konference šéf Sazky Aleš Hušák. Většinovým akcionářem je Český svaz tělesné výchovy (ČSTV).

Oznámil také svůj plán dalšího postupu. V pátek se pokusí přesvědčit soudce, aby umožnil Sazce přijmout úvěr ve výši 1,5 miliardy od společnosti Gladiolus (tedy Penty a eInvest Martina Ulčáka).

Pokud se mu to nepodaří, bude podle něj Sazka opravdu v úpadku, což je připraven přiznat. Pak ale požádá soud, aby reorganizaci společnosti řídil současný management. "Sazka by v současné situaci nebyla, kdyby nebylo nepřátelských kroků místopředsedy představenstva Romana Ječmínka," dodal Hušák.

Dodal, že loterie funguje dál a vyplácí výhry. "Lidé sice sází méně, ale jsem překvapen, kolik jich pokračuje v sázení. S mobilními operátory jednáme o obnovení činnosti," dodal.

Na otázku ohledně nevyplaceného jacpotu ve výši 103 miliony korun neodpověděl přímo, ale pokud Sazku pošle soud do úpadku, tato pohledávka podle Hušáka mezi ostatními nebude.

V pátek se rozhodne

Aleš Hušák oznámil svůj postup, dva dny před výslechem, k němuž ho pozval soudce Jan Harmach, který se Sazkou vede insolvenční řízení.

Harmach pozval na pátek také místopředsedu představenstva Romana Ječmínka, který minulý týden podal vlastní návrh, aby byl vyhlášen úpadek Sazky a firma řízeně reorganizována.

U soudu se Hušák a Ječmínek sejdou se zástupci věřitelských firem, tedy vyjednavači a právníky Petra Kellnera a Karla Komárka, miliardářů, kteří chtějí Sazku převzít.

Šéf Autoklubu Ječmínek sehrál v posledních dnech důležitou roli.

Ještě předtím, než podal jako statutární zástupce firmy návrh na insolvenci, prozradil také existenci chystané smlouvy o úvěru pro Sazku.

Sazce měly půjčit zhruba 1,5 miliardy Penta a eInvest, ovšem za podmínek, které se nelíbily předběžnému insolvenčnímu správci. Soud proto vzápětí zakázal Aleši Hušákovi rozhodovat o všech operacích v hodnotě nad půl milionu korun.

Sazka se už několik týdnů potýká s kritickým nedostatkem peněz, dluží podle údajů k 10. březnu uvedených v insolvenčním rejstříku 26 firmám zhruba 1,36 miliardy korun. Dočasně zastavila dobíjení mobilů, i když v nejnovějším prohlášení slíbila, že udělá vše pro obnovení svého normálního chodu, včetně vyplácení vysokých výher.

Nyní vyplácí výhry jen do půl milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy