Soudce pozval Hušáka na výslech, blíží se verdikt

Zdeněk John
22. 3. 2011 17:09
Představenstvo loterijní firmy konstatovalo, že finanční situace je již neúnosná.
Hušákovy dny v čele Sazky se již krátí
Hušákovy dny v čele Sazky se již krátí | Foto: Ludvík Hradilek

* Představenstvo Sazky se rozhodlo poslat samo firmu do insolvence * Soudce urychluje řízení, výslechy zúčastněných budou 25. března * Kellner a Komárek chtějí spolupracovat na převzetí Sazky * Sazka svolala na středu tiskovou konferenci

Praha - Pád Sazky se výrazně urychluje.

Soudce Městského soudu v Praze Jaromír Harmach, který vede insolvenční řízení s loterijní firmou, předvolal k výslechu na pátek generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka i místopředsedu představenstva Romana Ječmínka.

Poprvé od počátku potíží Sazky se před soudem setkají dlužník a největší věřitelé.

Mezi předvolanými jsou totiž i zástupci firem Moranda (dříve patřící Radovanu Vítkovi, nyní společnosti PPF Petra Kellnera) a Komárkova impéria KKCG.

Poté, co se představenstvo Sazky rozhodlo samo poslat svou firmu do úpadku, se jako nejpravděpodobnější scénář dalšího vývoje jeví reorganizace firmy nařízená soudem. Sazka splňuje podmínky pro tuto variantu.

V případě Sazky se k ní kloní všichni zájemci o firmu a podle informací Aktuálně.cz ze zdrojů přímo ze Sazky i její šéf Aleš Hušák.

Klíčovou otázkou však je, komu soudce svěří vůdčí roli při reorganizaci - tedy kdo bude předkládat plán, jak Sazku z potíží vyvézt. Stále jsou ve hře obě verze: že to bude vedení Sazky, nebo její věřitelé.

"S tím, aby reorganizační plán předkládalo představenstvo Sazky, by ale museli souhlasit věřitelé," upozornil v ČT expert na insolvenční právo Michal Žižlavský.

Soudce chtěl původně rozhodovat až v druhé půli dubna, ale dramatická situace kolem Sazky ho přiměla k rychlejším krokům.

Mimořádné představenstvo loterijní firmy Sazka totiž v pondělí konstatovalo, že firma nezvládá svůj boj s dluhy a pověřilo Aleše Hušáka, aby buď podal vlastní návrh na prohlášení insolvence, nebo se připojil ke stejnému návrhu, který už Městskému soudu v Praze zaslal místopředseda představenstva Roman Ječmínek.

Sazka chce o svém dalším postupu informovat ve středu v poledne, na kdy Aleš Hušák svolal tiskovou konferenci..

Hospodářské noviny citují člena představenstva Sazky, šéfa hokejového svazu Tomáše Krále, účastníka pondělního jednání, který potvrdil, že Sazka sebe sama pošle do úpadku.

Aktuálně.cz už v pátek informovalo, že insolvenční návrh na Sazku podal (svým jménem) statutární zástupce Sazky, místopředseda představenstva Roman Ječmínek. Popsal v návrhu, že Sazka dluží 26 firmám zhruba 1,3 miliardy korun po splatnosti. Soudce Jaromír Harmach (Městský soud v Praze) formálně v úterý vyzval Ječmínka, aby do tří dnů doložil, zda byl pověřen podáním návrhu za firmu, či zda ho podal jako jeden ze statutárních zástupců Sazky.

Kellner na scéně

V pondělí dala najevo svůj zájem o Sazku Kellnerova finanční skupina PPF. Petr Kellner koupil všechny pohledávky od největšího věřitele Sazky Radovana Vítka. "Prodal jsem všechno," řekl Aktuálně.cz Radovan Vítek s tím, že jeho angažmá kolem Sazky končí.

PPF uvedla, že chce spolupracovat s Komárkovou KKCG na převzetí Sazky. Generálnímu řediteli Sazky a spojenectví Penta - eInvest tak vyrostl těžko porazitelný soupeř v boji o Sazku.

Sazka je podle veřejně dostupných informací v úpadku už několik týdnů. Ve chvíli, kdy návrh na úpadek podá sama firma, což se nyní děje, Městský soud už bude rozhodovat pouze o způsobu řešení jejích potíží, nikoliv o prohlášení insolvence (to je automatické).

Pád Sazky se minulý týden výrazně urychlil poté, co přiznala, že nemá na některé výhry, pohrozila pozastavením loterií a mobilní operátoři ji přestali využívat pro dobíjení mobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy