Drábkův systém čeká vyšetřování, o práci se nesoutěžilo

Tomáš Fránek
2. 2. 2012 16:40
Rozdělení zakázek na systém sociálních dávek má prověřit antimonopolní úřad
Foto: Jan Langer

Brno - Způsob, jakým firmy získaly zakázky ministerstva práce a sociálních věcí, začne prověřovat Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Práce na systému, který nefunguje a způsobil výrazné zpoždění výplaty sociálních dávek v zemi, totiž získaly firmy bez toho, že by se o ně musely ucházet v řádné soutěži. není tak jasné, podle čeho byly firmy vybírány, v některých případech není ani známé, kdo společnosti vlastní.

I když ministr Jaromír Drábek tvrdil v diskusním pořadu televize Prima, že všechny výběrové řízení se dají dohledat a byla vypisována během minulého roku.

Kde ty zakázky jsou?

Na stránkách ministerstva ani v centrálním registru zakázek se však žádné zakázky týkající se systému vyplácení sociálních dávek najít nedají.

Dodavatelé systému tak byly vybráni přímo zástupci ministerstva.  To nejprve subdodavatele tajilo, ve středu pak ministr Drábek část z nich jmenoval.

Celý seznam dodavatelů systému ale zůstává tajný. "Zveřejnění jejich plného seznamu včetně podílů na jednotlivých částech je věcí společnosti Fujitsu," uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

A tímto tvrzením se tak snaha získat jména všech dodavatelů systému končí, společnost Fujitsu má totiž od ministerstva zákaz zveřeňovat informace. A ministerstvo navíc odmítá zveřejnit celé smlouvy o dodávkách systému.

"Zveřejníme ty části smluvních dokumentů, jejichž zveřejnění nebude mít vliv na bezpečnost celého systému," uvedla Plívová.

Program pro služby zaměstnanosti bez veřejné soutěže programuje firma Vítkovice IT Solutions, program hmotné nouze společnost Comparex, sociální služby firma Techniserv a společnost Skill (ve které je společníkem otec poslankyně Kristýny Kočí) pracuje na programu pro zdravotně postižené a veřejnou službu.

Už zítra

„Všechny okolnosti mě vedou k tomu, že podám podnět ÚOHS, aby celou věc prošetřil. Ministr Drábek sice tvrdil, že na nový systém ministerstvo vypsalo výběrové řízení, jenže to není pravda," řekl deníku Aktuálně.cz místopředseda KDU-ČSL  a místostarosta Dačic Jan Bartošek. Podle něj by podnět na prošetření postupu ministerstva měl odejít už zítra.

„Zarážející skutečností je, že subdodavatelem je firma Vítkovice IT Solutions, ke které vede řada vazeb ministra Drábka i jeho náměstka Šišky," uvedl Bartošek.

Vítkovice IT Solutions mají anonymní vlastnickou strukturu, nejde tedy dohledat, kdo firmy vlastní. Vazby firmy na Drábka i na jeho náměstka Jaromíra Šišku přitom existují.

Další firma ze skupiny Vítkovice Machinery Group - Vítkovice a. s. - totiž koupila společnost iDTAX. V ní měla podíl jak společnost Cone Advise, kterou vlastní dodnes náměstek Šiška, tak také samotný ministr Drábek. V iDTAX byl společníkem Šišky a Drábka Radim Juchelka, nyní ředitel společnosti Vítkovice IT Solution.

"Odmítám spekulace o personálních vazbách ať už mých, nebo mých náměstků," řekl Drábek.

 

Právě se děje

Další zprávy