Lidi v nouzi teď zachraňují dary, ne Drábkova reforma

Tomáš Fránek
2. 2. 2012 7:15
Dávky nepřišly včas, kvůli kolapsu na úřadech práce zůstali lidé nečekaně bez peněz
Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Stovky lidí v celé zemi nedostaly do konce ledna sociální dávky, systém výplat i nadále nefunguje tak, jak by měl. Na druhou stranu desítky lidí dostaly lednové dávky vícekrát.

I přes další ujišťování ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka o tom, že stát stihl vyplatit všechny dávky, je situace v regionech jiná. Zbývající lednové dávky sice už možná stát na poslední chvíli skutečně stihl odeslat a splnil tak zákonný termín (konec měsíce), ale příjemcům zatím nedorazily.

V případě zaslání složenkou se někteří lidé dočkají peněz až příští týden. Většinou přitom jde o ty nejchudší, často jsou bez peněz už od poloviny prosince.

Podle informací od různých neziskových organizací, údajů z úřadů práce i zjištění vládních poslanců nedostaly peníze do konce ledna stovky lidí. Ti se tak musí spoléhat na to, že jim je někdo půjčí. Rodiny některých žen v azylových domech jsou závislé na potravinové pomoci.

Od prosince bez peněz

Potvrzuje to například Jan Šanovec, který má na starosti azylový dům pro matky s dětmi v Aši. "V domově mám šest žen, dvěma do konce ledna peníze nepřišly. A jedna žena pořád ještě čeká na rozhodnutí, od 20. prosince je tak úplně bez peněz," říká Šanovec.

Ministr Drábek sice v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že lidé, kteří se ocitli úplně bez peněz, mohli žádat úřad o okamžitou pomoc, v praxi to ale nefungovalo. "Takovou informaci jsme vůbec od úřadu práce nedostali," uvedl Šanovec.

Podobná situace je i v dalších azylových domech, kde lidem třeba odkládali platby nájemného, na které kvůli zpoždění nebo nevyplacení dávek neměli lidé peníze. Příjmy tak lidem zachraňovaly dary ze sbírek.

"Situaci s opožděným vyplácením dávek pomáháme uživatelům našich služeb překlenout i díky darům z Tříkrálové sbírky," potvrzuje například ředitel Charity Česká republika Oldřich Haičman. Podle průběžného sčítání přispěli drobní dárci do pokladniček koledníků letos přes 70 milionů korun. Právě z těchto prostředků je tak podle lidí z Charity možné překonat obtížné období.

Dávky do konce ledna nedostaly ani desítky lidí na Vsetínsku nebo na severu Moravy. "Lidem jsme prostě řekli, že musí být trpěliví, v novém systému jsme to rychleji stihnout nemohli - i přes přesčasy a práci o víkendech" uvádí jedna z pracovnic jihomoravského úřadu práce. Úředníci nechtějí být konkrétní, vedení ministerstva i úřadu práce jim totiž nově zakazuje informovat o situaci na jednotlivých úřadech.

Potvrzují to i politici

"Ostrava, Karviná a Kladno nemají ke 31. lednu vyplaceny všechny dávky," potvrdila online deníku Aktuálně.cz poslankyně ODS Lenka Kohoutová, členka sociálního výboru sněmovny. Podle ní je vysvětlení ministra Drábka nedostatečné, systém nefunguje tak, jak má a jak ministr sliboval.

To, že část lidí zatím nemá peníze, potvrzuje také předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. "Máme takové telefonáty od lidí, nejsme jim ale schopni v této situaci vůbec pomoc," říká Krása.

Problémy nového počítačového systému však vedly nejen k tomu, že se nestihly vyplatit všechny dávky. V desítkách případů naopak lidé dostali dávky vícekrát, v některých případech dokonce třikrát. To nakonec přiznal i ministr Drábek.

Zástupci Rady postižených navíc potvrzují, že do nespolehlivého systému úředníci ještě vůbec nestihli zadat dávky na mobilitu pro postižené, které se týkají dvou set tisíc lidí po celé zemi. V únoru tak hrozí další výrazné problémy s vyplácením dávek a lidem z úřadů práce další přesčasy a víkendové směny.

"Systém je v úplném rozkladu. Dali jsme ministerstvu čas, ale systém nefunguje, úřednice ukládají žádosti místo do počítačů do krabic. Kdyby nebyly takové mrazy, které ohrožují zdraví postižených, tak už demonstrujeme před ministerstvem," vysvětluje Krása.

Nový systém vyplácení dávek prý navíc není pro lidi vůbec přehledný.

"Namísto toho, abychom rodičům poskytovali naši službu, fungujeme spíš jako poradenská firma na sociální dávky," říká například ředitelka pražského střediska Raná péče EDA Petra Cihlářová. Pro matky k tomuto účelu připravilo speciální manuál o 21 stránkách.

 

Právě se děje

Další zprávy