To si sedne, řekl ministr. Do práce nahnal 400 lidí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 1. 2012 19:00
Na úřadech práce měli opět mimořádnou směnu. Nový systém výplaty dávek kolabuje.
To si sedne, říká o novém systému vyplácení dávek ministr Drábek
To si sedne, říká o novém systému vyplácení dávek ministr Drábek | Foto: Reuters

Praha - Lidé z úřadů práce musí také tento víkend do zaměstnání, aby se stihly vyplatit lednové sociální dávky, které příjemci musí dostat do konce měsíce.

Na sobotní mimořádnou směnu nastoupily zhruba čtyři stovky pracovníků, řekl agentuře ČTK mluvčí generálního ředitelství Úřadu práce Jiří Reichl.

Přechod na nový systém

Zpoždění výplat způsobil přechod na nový systém. Ten v minulých dnech kritizovali odboráři z úřadů, podle nich počítačový systém nefunguje a pracovníci nedostali řádné školení

"Do zaměstnání dnes přišlo 400 lidí, podle toho, jak se podaří dávky vyplácet, se rozhodne, kolik zaměstnanců přijde na úřady práce i v neděli," řekl Reichl. Minulý týden byl po oba dny v práci dvojnásobný počet úředníků. Na úřadech práce je podle mluvčího zaměstnáno celkem 8500 lidí.

Vše se stihne, ujišťuje šéf

Úřady musí v lednu vydat skoro 1,48 milionu dávek, do středy zvládly téměř 1,44 milionu. Mají vyřídit 950 000 sociálních podpor, kolem 275 000 příspěvků na péči, zhruba 130 000 dávek v hmotné nouzi a na 120.000 podpor v nezaměstnanosti. Reichl už ve středu oznámil, že všechny lednové dávky budou do konce měsíce vyplaceny.

Příjemci si však stěžovali na to, že dávky letos dostávají pozdě. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) tento týden řekl, že "si systém do pár týdnů sedne".

Nový způsob dávek kritizovali v úterý odboráři z úřadů práce v Ostravě a Litoměřicích. Požadovali zprovoznění systému, proškolení zaměstnanců, zřízení antikonfliktních týmů, zastavení vyplácení velkých částek v hotovosti i psychology pro přetížené pracovníky. Za odboráře z regionů se postavil odborových svaz státních orgánů a organizací.

 

Právě se děje

Další zprávy