Drábkova reforma: Nový systém nefunguje, data mizí

Tomáš Fránek
24. 1. 2012 11:37
Pohotovost na úřadech práce trvá, lidé stojí ve frontách
Foto: Karel Toman

Brno - I přes ujišťování ministra Jaromíra Drábka má nový systém vyplácení sociálních dávek zatím k dokonalosti daleko. Situaci jenom mírně zlepšila mimořádná víkendová směna stovek lidí na úřadech práce.

A nezaměstnaní lidé si už stěžují také na další část reformy, systém DONEZ (Docházka nezaměstnaných). Veřejný ochránce práv řeší od začátku roku dvě desítky stížností.

Úředníci na úřadech práce sice přes víkend připravili k vyplacení tisíce sociálních dávek, stále ale není jisté, zda všichni lidé dostanou sociální dávky včas do konce ledna.

Dvě hodiny místo 15 minut

Pod úřady práce spadá od ledna vyplácení všech sociálních dávek, které bylo dosud rozděleno pod tři různé instituce. Jde třeba o příspěvek na živobytí, kompenzační pomůcky nebo doplatek na bydlení. Jediný úřad tak musí vyplácet 900 tisíc dávek.

I přes mimořádné směny ale nový počítačový systém stále nefunguje, jak by měl, informace se z počítačů ztrácejí. "Zadáváme tam jeden den data, druhý den už ale nejdou dohledat a musí se vypisovat znovu. To se opakuje několikrát," popisuje jedna z pracovnic úřadu práce z jihu Moravy.

"To, co jsme dříve dělali patnáct minut, teď děláme dvě hodiny a ještě s velmi nejistým výsledkem. Navíc systém často padá, a žádosti tak vypisujeme několikrát," uvádí další z pracovnic úřadu práce.

Odboráři u úřadů práce v Ostravě a Litoměřicích už dokonce vyzvali ministra k odstoupení. Uvedli, že úředníci nemají podmínky pro zajištění služeb klientům a vyplácení dávek je ohroženo. Nový počítačový program podle odborů "nesplňuje základní předpoklady" pro vyřizování dávek, potřebné funkce neobsahuje a spustil se bez testovacího provozu a řádného vyškolení personálu. 

"Chyby těchto aplikací jsou odstraňovány za pochodu, ale ani po třech týdnech od spuštění není možné s programy řádně pracovat," píšou v prohlášení odboráři. Podle nich jsou pak úředníci nuceni pracovat přesčas i o víkendech a vyplácet bez potřebného zabezpečení dávky v hotovosti. Jsou prý pod "obrovským psychickým tlakem", protože se i za těchto podmínek snaží klientům vyhovět.

Problém je v tom, že nový systém nekomunikuje se starým počítačovým programem a vše se musí přepisovat ručně. Na úřadech práce se tak tvoří fronty a pořád není jisté, zda lidé všechny peníze do konce ledna dostanou. "Děláme vše, abychom dávky stihli poslat," uvedl v České televizi mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl.

Kdo zaplatí dojíždění?

Stížnosti provázejí také další část reformy připravenou ministerstvem práce a sociálních věcí. Nezaměstnaní si hromadně stěžují u ombudsmana Pavla Varvařovského na systém DONEZ (Docházka nezaměstnaných), který část lidí bez práce nutí až třikrát týdně docházet na poštu a v určený čas se hlásit na příslušné přepážce.

V letošním roce dostal ombudsman zatím dvacet stížností a další přicházejí.

"Nezaměstnaní si stěžují na vysoké náklady spojené s nutným dojížděním na poštu a uvádějí, že mají kvůli systému potíže s hledáním práce," říká mluvčí ombudsmanova úřadu Iva Hrazdílková.

Lidem například vadí, že ne vždy je pošta, na níž se mají hlásit, v pěší vzdálenosti, takže musejí utrácet za hromadnou dopravu. Varvařovský se setkal s případem, kdy jeden nezaměstnaný takto měsíčně procestuje až 2000 korun.

Další lidé pak tvrdí, že kvůli neustálým návštěvám pošty nemají čas na samotné hledání práce.

 

Právě se děje

Další zprávy