Sociální kartu začnou příjemci dávek dostávat do června

Petr Kučera Petr Kučera
24. 1. 2012 18:05
Nové karty postupně dostanou všichni příjemci sociálních dávek
Vzor sKarty České spořitelny, kterou na základě smlouvy s ministerstvem práce a sociálních věcí dostanou příjemci sociálních dávek
Vzor sKarty České spořitelny, kterou na základě smlouvy s ministerstvem práce a sociálních věcí dostanou příjemci sociálních dávek | Foto: ČS

Praha - Takzvané sociální karty začnou lidé dostávat nejpozději do konce června. Při úterním podpisu dohody s Českou spořitelnou to řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

Karty postupně dostanou všichni příjemci sociálních dávek. K placení je však budou povinně používat jen ti příjemci dávek v hmotné nouzi, u nichž hrozí nebezpečí zneužití těchto účelově omezených dávek na jiné než nejnutnější výdaje. S kartou nebude možné platit například v baru nebo herně.

Pro příjemce ostatních dávek, například rodičovského příspěvku nebo pomoci pro zdravotně postižené, bude platební funkce jen dobrovolná. I tito lidé však začnou používat sociální kartu pro identifikaci s úřadem práce, který dávky vyplácí.

"Informaci o tom, že si kartu může vyzvednout, zašle každému příjemci úřad práce dopisem," říká Drábek. Výjimkou jsou jen příjemci důchodů a nemocenských dávek - ti se do projektu sociálních karet vůbec nezapojí.

Sociální kartu, která má identifikační a platební funkci, bude vydávat Česká spořitelna - ta už si nechala zaregistrovat název sKarta. Spořitelna zvítězila ve veřejné soutěži, jejíž výsledky potvrdil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, když odmítl výhrady opozičních sociálních demokratů.

Stát přitom nebude České spořitelně za spuštění a provoz systému nic platit, slibuje Drábek. Také pro příjemce dávek mají být základní služby zdarma - například první vydání karty či jeden výběr z bankomatu České spořitelny měsíčně (na každou dávku).

Při ztrátě zaplatíte 240 korun

Banka má vydělat na nadstandardních službách, mezi něž patří například každý další výběr z bankomatu. Ten přijde na šest korun, tedy standardně podle sazebníku České spořitelny. Výběr z bankomatů jiných bank přijde na 40 korun.

Nicméně právě Česká spořitelna má největší síť bankomatů (téměř 1300) i platebních terminálů (25 tisíc) v republice, právě toto kritérium jí výrazně pomohlo k vítězství v soutěži.

Lidé si však připlatí i za případné vydání náhradní karty po její ztrátě, zničení nebo odcizení, a to 240 korun, dalších 100 korun pak za vygenerování PIN.

Spořitelna získá také rozsáhlou databázi potenciálních klientů, vydělat může i na správě obrovského objemu státních peněz.

Drábek se neobává, že by výdej sociálních karet vedl k podobným komplikacím jako novoroční start sociální reformy. Podle něj budou karty vydávány postupně během několika měsíců, nepůjde o jednorázovou akci.

"Do konce letošního roku bude vydáno nejvýše milion sKaret," dodává Dušan Baran, první náměstek generálního ředitele České spořitelny.

I pro postižené

Karta bude sloužit i jako průkaz osob se zdravotním postižením (TP, ZTP a ZTP/P). "S ní budou moci čerpat stejné výhody jako dnes při předložení papírového průkazu," říká Drábek.

Původní papírové průkazy zůstanou v platnosti do data uvedeného na zadní straně průkazky včetně výhod, které se na ně vážou, ale nejdéle do 31. prosince 2015. A to i tehdy, pokud mají vyznačenou platnost „trvale - bez omezení".

Po datu platnosti průkazky uvedeném na zadní straně je nutné se podrobit novému lékařskému posouzení zdravotního stavu, který se ovšem posuzuje již podle nových kritérií.

 

Právě se děje

Další zprávy