Drábek odvolal dva šéfy, svou vinu za chaos dál odmítá

Petr Kučera Petr Kučera
2. 2. 2012 14:50
Nezajímá mne, kdo vlastní subdodavatelské firmy, odmítl ministr spekulace
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) | Foto: Reuters

Praha - Ministr práce a sociálních věcí odvolal kvůli lednovým problémům na úřadech práce dva manažery - ředitele odboru informatiky ministerstva Reného Pitáka a výkonnou ředitelku kanceláře Úřadu práce České republiky Alenu Královou.

V prvním případě šlo podle Drábka o pochybení v manažerské oblasti při řízení podřízených, ve druhém pak o nezvládnutí včasného předání potřebných identifikačních údajů a dalších vstupních podkladů do nového informačního systému.

Drábek nevyloučil, že on nebo generální ředitel Úřadu práce ČR odvolají i další manažery. "Ohledně ředitelů krajských úřadů práce však nemám v tuto chvíli žádný požadavek na odvolání," řekl ministr na čtvrteční tiskové konferenci.

Generální ředitel Úřadu práce Jiří Kubeša má Drábkovi do konce týdne předat detailní vyhodnocení činností všech úřadů.

"Pak řekneme, jaký způsob práce byl pod tou laťkou, kterou požadujeme, a některým lidem vystavíme jakousi žlutou kartu," říká Drábek. Nedojde-li ke zlepšení, bude podle něj následovat karta červená.

Neodstoupím, všechno jsme stihli

Sám Drábek své manažerské selhání, o němž mluvil i šéf poslaneckého klubu koaliční ODS Zbyněk Stanjura, odmítá.

Všechny lednové dávky podle něj vyplatily úřady práce příjemcům včas. Drábek však hovoří jen o odeslání dávek, protože ohlasy z regionů potvrzují, že některým lidem ještě dávky nepřišly.

Za lednová zpoždění a komplikace může podle Drábka i společnost OKSystem, provozující dosavadní informační systém. Nesplnila prý požadavek ministerstva na včasné předání potřebných dat.

"Rozhodně odmítáme, že bychom data odmítli předat," řekl však online deníku Aktuálně.cz ředitel OKsystem Martin Procházka.

"Podle původní říjnové dohody ministerstvo žádný přenos dat nepožadovalo, rozhodlo se k tomu až v prosinci. Tuto dohodu plníme. To, že nás budou označovat za viníka, jsme očekávali, ale nemůžeme s tím souhlasit," dodává Procházka.

Nezajímá mne, kdo firmy vlastní

Drábek zároveň odmítl spekulace ohledně manipulací při přidělování veřejné zakázky nebo výběru subdodavatelů firmy Fujitsu, která je hlavním dodavatelem nového informačního systému.

"Nezajímá mne, jestli vlastníkem společnosti Skill - jednoho z hlavních subdodavatelů - je dědeček nebo strýček Kristýny Kočí," zdůraznil Drábek. Informaci, že majitelem společnosti Skill je otec bývalé šéfky poslaneckého klubu Věcí veřejných, přinesl server ParlamentníListy.cz.

"Mne zajímá, že je to renomovaná firma na trhu informatiky České republiky a plní své závazky. Totéž se týká dalšího subdodavatele, firmy Vítkovice IT Solutions. Odmítám spekulace o personálních vazbách ať už mých, nebo mých náměstků," dodává Drábek.

Vítkovice IT Solution mají anonymní vlastnickou strukturu, nejde tedy dohledat, kdo firmy vlastní. Vazby firmy na Drábka i na jeho náměstka Jaromíra Šišku přitom prokazatelně existují.

Další firma ze skupiny Vítkovice Machinery Group - Vítkovice a. s. - totiž koupila společnost iDTAX. V ní měla podíl jak společnost Cone Advise, kterou vlastní dodnes náměstek Šiška, tak také samotný ministr Drábek. V iDTAX byl společníkem Šišky a Drábka Radim Juchelka, nyní ředitel společnosti Vítkovice IT Solution.

Subdodavatele přitom ministerstvo původně odmítalo zveřejnit, ministr tak učinil až na středeční tiskové konferenci.

 

Právě se děje

Další zprávy