Daňaři smějí vyzradit výši daní. Pokuta nehrozí

Tomáš Fránek
11. 12. 2007 13:25
Ministerstvo financí prohrálo spor s daňovým poradcem

Brno - Daňoví poradci nemohou v případě, že zveřejní údaje o tom, jaké kdo platí daně a poruší tak povinnost mlčenlivosti, dostat za svoje počínání pokutu.

V precedenčním verdiktu tak rozhodl Nejvyšší správní soud, když posuzoval spor mezi Ministerstvem financí a daňovým poradcem.

Nepostižitelný poradce

Tomu uložilo Finanční ředitelství pokutu ve výši deset tisíc korun, podle berních úředníků porušil zákon ukládajícímu povinnost mlčenlivosti tím, že v odvolacím řízení zveřejnil údaje, které se dozvěděl v jiném daňovém řízení.

"Daňový poradce jakožto zástupce daňového subjektu nemůže být proto takovou pokutou postižen," rozhodl senát Nejvyššího správního soudu Marie Žiškové a svůj verdikt zařadil také do sbírky nejdůležitějších verdiktů soudu.

Pravomoc trestat poradce má podle soudu pouze Komora daňových poradců.

Ministerstvo financí neuspělo se svou argumentací založenou na tom, že pokud nebudou moci daňoví poradci dostávat pokuty za porušení mlčenlivosti, povede to k jejich nepostižitelnosti.

Komora se podle ministerstva financí o porušení zákona vůbec nedozví.

Úřad se může bránit

"Správce daně je povinen zachovávat mlčenlivost o tom, co se dozvěděl při daňovém řízení. A nemůže informovat komoru o tom, že daňový poradce předává doklady týkající se daňového subjektu jinému daňovému subjektu, aniž by jej daňový subjekt pro tento účel zprostil mlčenlivosti," uvedli zástupci ministerstva ve své stížnosti k soudu.

Podle soudu ale mohou berní úředníci tomu, aby se zveřejňovaly údaje o daních firem nebo podnikatelů zabránit.

"Správce daně má obvykle možnost vyloučit předložené listiny týkající se jiného daňového subjektu z nahlížení pokud dospěje k závěru, že listiny vypovídají o poměrech tohoto subjektu, které je třeba zachovat v tajnosti," uvedli soudci Nejvyššího správního soudu. 

 

Právě se děje

Další zprávy