Nový hit pro investory: Ubytovny pro dělníky z ciziny

Tomáš Fránek
28. 11. 2007 11:48
Nové ubytovny plánují stavět města i podnikatelé
Stanice metra Prosek: dělníci na stavbě.
Stanice metra Prosek: dělníci na stavbě. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Pokud je v tuzemsku problém najít někde místo na ubytování, tak je to v levných ubytovnách určených pro dělníky.

Ty jsou totiž obsazeny většinou do posledního místa i přesto, že jich stále přibývá. "Jsme dlouhodobě obsazeni, bydlí tu zahraniční dělníci," říká pracovnice jedné z ubytoven v Lounech.

Tam žijí dělníci z Bulharska, kteří pracují na výrobě vagonů ve strojírně Lostr.

Stovky ubytoven

Ubytovny využívají ve velkém i agentury, které do Česka vozí zahraniční dělníky.

Podle jediné dostupné tuzemské databáze - ubytovny.net - je v tuzemsku téměř čtyři sta ubytoven. Většina z nich nabízí i možnost dlouhodobého pronájmu lůžka.

A boom tuzemské ekonomiky, rychle rostoucí poptávka po nových zaměstnancích a stále klesající nezaměstnanost tak vedou k tomu, že se nyní vyplatí investovat do nových ubytoven. "Za poměrně malé peníze do úprav získají podnikatelé jistý příjem, většina ubytoven je obsazena dlouhodobě," uvedl Roman Konečný ze společnosti Etis.

A to nejenom v Praze a ve středních Čechách, kam dojíždí za prací nejvíce lidí, ale také třeba na severu Moravy nebo severu Čech, kam přišli velcí investoři zaměstnávající tisíce lidí.

Nové dvě ubytovny pro 360 dělníků například plánuje postavit soukromý investor u automobilky Hyundai. Firma chce zaměstnat na tři tisíce lidí. Část nových zaměstnanců přijde zřejmě ze zahraničí, a to z Polska a Slovenska.

Lidé protestují a bojí se

Záměr postavit ubytovnu pro dělníky ale vyvolal bouři v obci Dobrá, kde má ubytovna stát. Petici proti ubytovně podepsalo 450 lidí a zastupitelé odhlasovali, že s její výstavbou nesouhlasí. Hlavním důvodem je to, že se obyvatelé bojí nárůstu kriminality.

V Nošovicích už ubytování v patnácti pokojích nabízí nově upravená ubytovna přestavěná z bytového domu.

Souvislosti:

Foto: Schenker

Méně nezaměstnaných bylo naposled před deseti lety

Lidí bez práce je jen 6,2 procenta. Firmy mají potíže

Ubytování budou hledat i více než čtyři tisícovky zaměstnanců nových továren IPS ALPHA a Hitachi u Žatce. Město zvažuje možnost přebudování části místních bývalých kasáren na ubytovnu pro dělníky. Ovšem v případě, že jejich koupi městské zastupitelstvo schválí.

Byty pro zaměstnance

Firmy se snaží zajistit si pracovníky také tím, že jim nabídnout nové byty. Ty vyrostly například v Kolíně v blízkosti automobilky TPCA.

Nové bydlení pro tři tisíce zaměstnanců chce v Kutné Hoře postavit společnost Foxconn. Ta už nyní zaměstnává pracovníky z osmi zemí, v Kutné Hoře plánuje mít až šest tisíc zaměstnanců. 

 

Právě se děje

Další zprávy