Vánoční kapři v ohrožení. EU nakázala chránit ptáky

Petr Havel (spolupracovník redakce)
8. 12. 2007 0:00
Hrozí další soudní spor s Bruselem
Foto: Reuters

Třeboň - Až třicetiprocentní propad tuzemské produkce sladkovodních ryb, tedy především kaprů, hrozí v jižních Čechách.

A to v případě, pokud by byly na dvou tamních lokalitách vyhlášeny dvě nové chráněné ptačí oblasti. Jejich zřízení prosazují ochránci přírody.

K vyhlášení přitom již Českou republiku oficiálně vyzvala Evropská komise. Ministerstvo zemědělství ale s vyhlášením ptačích oblastí v rozsahu, kterou Brusel požaduje, nesouhlasí a nevylučuje ani soudní spor.

Kapři nebo ptáci

Rozsah ptačích oblastí je totiž obrovský.

Podle Martina Žižky z odboru lesního a vodního hospodářství ministerstva zemědělství by měla plocha Ptačí oblasti Dehtář dosahovat 340,55 hektaru, přičemž asi na polovině území je již nyní dlouhodobě vyhlášeno přechodně chráněné ptačí území.

Ptačí oblast Českobudějovické rybníky má být vyhlášena na rozloze 6 590 hektarů. To je pro představu území jen o něco menší, než na kterém působí největší tuzemský producent sladkovodních ryb Rybářství Třeboň, které zahrnuje 378 rybníků.

Podle odhadů ministerstva zemědělství by přitom produkce ryb při vyhlášení Ptačí oblasti Dehtář poklesla o 25 až 30 procent. To představuje při rozloze rybníku Dehtář 246 hektarů a stávajícímu ročnímu objemu produkce v hodnotě 7,5 milionu korun pokles v hodnotě kolem dvou milionů korun.

Také v případě Ptačí oblasti Českobudějovické rybníky by poklesla produkce ryb o necelou třetinu.

"Rozsah asi sto hektarů rybničních ploch představuje průměrnou roční hodnotu produkce ve výši dvou milionů korun, ztrátu za sníženou produkci lze odhadnout ve výši 0,5 až 0,6 milionů korun ročně," uvádí se v analýze ministerstva zemědělství.

Jedno omezení za druhým

Na vyhlášených ptačích územích platí celá řada omezení.

V případě oblasti Dehtář není například možno bez povolení zřizovat nová rybochovná, myslivecká a rekreační zařízení, měnit výši vodní hladiny, lovit pernatou zvěř, vypouštět kachny, zavádět chovy vodní drůbeže či od 15. dubna do 31. července vstupovat do kolonií rybáka obecného.

Foto: Reuters

Třeboňští kapři mají ochranné označení EU

Brusel začal chránit chmel a kapra

Ani v oblasti Českobudějovických rybníků nelze v určených termínech manipulovat s hladinou vody či lovit zvěř, kromě toho ale také navíc nelze vstupovat do porostů kolem rybníků, měnit způsob využití pozemků a po dobu půl roku (od dubna do srpna) je zamezen přístup do kolonií kvakoše nočního.

"Máme s tím vyhlášením velký problém. Samozřejmě se ještě budeme snažit s komisí vyjednávat, ale vyhlášení celého území, které komise požaduje, za ptačí oblast, je pro nás nepřijatelné. Pokud se nedohodneme na nějaké kompromisní variantě, tedy podstatně menším území, které by bylo ptačí oblastí, hrozí soudní řízení," uvedl první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč.

 

Právě se děje

Další zprávy