Brusel posvětil Kellnerovi transakci roku

Adam Junek
4. 12. 2007 17:00
Transakce propojí aktivity Kellnera a Italů
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Žádná hrozba pro volnou soutěž tu není. Tak rozhodla Evropská komise v případu českého obchodu desetiletí. Tedy mnohamiliardové transakci, v níž se Česká pojišťovna a další pojišťovací aktivity PPF Group dostanou pod křídla italského lva Generali.

Ač se aktivity obou firem na některých trzích, zejména v České republice překrývají, nový společný podnik, který vytvoří, bude nadále čelit silné konkerenci. V Česku například ze strany společností jako Allianz, AXA, ING, KBC nebo Wiener Städtische," uvedla komise ve svém rozhodnutí.

"Vítáme toto rozhodnutí Evropské komise. Považujeme je za důležitý krok na cestě k zahájení činnosti společného podniku a za podstatnou součást schvalovacího procesu, který nyní probíhá na úrovni antimonopolních úřadů v zemích mimo EU a také relevantních národních regulátorů pojišťovacího trhu," uvedl Ladislav Bartoníček, který bude zastávat funkci generálního ředitele společného podniku Generali-PPF Holding.

Na jaře letošního roku se finanční skupina nejbohatšího Čecha Petra Kellnera dohodla s italským pojišťovacím obrem Generali na propojení svých pojišťovacích aktivit s pojistnými firmami Generali ve střední a východní evropě. Vytvoří tak společný podnik v hodnotě více než pěti miliard eur.

Generali bude mít ve společném podniku, jehož klenotem je Česká pojišťovna, většinu 51 procent. Za to přistane na účtu PPF 1,1 milirdy eur. Petr Kellner se pak v rámci dohod hned v dubnu stal členem představenstv celého koncernu Generali a dostal se tak mezi evropskou finančnickou smetánku. V představenstvu totiž zasedá mimo jiné nejmocnější bankéřka Evropy Ana Patricia Botínová.

K uzavření celého obchodu chybí ještě několik "razítek". Své "ano" musejí říct domácí regulátoři pojistného trhu ve všech zemích, kterých se transakce týká. Komise totiž posuzovala jen vliv na konkurenci na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy