ČSA rozprodávají svoje divize

Dušan Klimeš
2. 10. 2006 12:30
Praha - České aerolinie zeštíhlují, aby se vymanily ze ztrát. Tentokrát už dojde i na prodej některých vedlejších činností. Uvnitř: ČTĚTE SOUVISLOSTI
Letiště Ruzyně v současnosti
Letiště Ruzyně v současnosti | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

První dvě oblasti "na odstřel" jsou catering a nákladní terminál. Státní aerolinie tak již nebudou vařit a dodávat jídlo, které je servírováno na palubách letadel ČSA a dalších společností. Tuto práci přenechají někomu jinému a samy pak budou toto jídlo od něj nakupovat.

"Součástí smlouvy bude i dohoda o zajišťování služeb pro ČSA novým nabyvatelem," potvrzuje Daniela Hupáková, tisková mluvčí ČSA.

Zbavování se vedlejších činností je součástí restrukturalizace, kterou firma prochází. Její hospodářské výsledky totiž jsou kritické - ztráta za první pololetí činila 773 milionů korun. Navíc nyní žádají ČSA po státu dvě miliardy, aby vůbec dokázaly "přežít".

Vozit ano, nakládat ne

Kromě vyváření jídla se ČSA zbaví i nákladního terminálu. Nákladní přepravu si ale aerolinky ponechají. Budou tedy i nadále na svých trasách a ve svých letadlech převážet zásilky, provoz terminálu však již dělat nechtějí.

"Svým charakterem dovyvažování letadel je totiž nákladní přeprava úzce spojena s hlavní oblastí podnikání, na kterou se chceme nyní zaměřit. Z toho důvodu zůstane nákladní přeprava součástí naší činnosti," uvádí Hupáková.

Podle ní ale samotný terminál může bez větších dopadů na ČSA provozovat i jiný vlastník.

Obchody zůstávají

Naopak duty free činnosti si firma chce prozatím ponechat. Odprodej této činnosti by kvůli omezené době nájemních smluv na prostory, v nichž obchody na letištích sídlí, nepřinesl významný ekonomický efekt.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Navíc se jedná o jednu z mála činností, která je u ČSA prozatím zisková.

Kvůli prodeji cateringu a nákladního terminálu se letecká společnost spojila s investičním poradcem CA IB Corporate Finance.

"Zásadním kritériem pro rozhodnutí o prodeji bude cena a optimální dohoda o zajištění spolupráce a služeb pro České aerolinie," řekl prezident ČSA Radomír Lašák.

Kdo má zájem?

ČSA dnes rozeslaly potenciálním zájemcům informace o tom, že jednotlivé části jsou na prodej. Již v říjnu aerolinky zahájí kroky k tomu, aby cargo a nákladový terminál vyvedly do dceřiných společností, což následně ulehčí jejich odprodej.

Vítěz tendru by měl být podle ČSA znám do února roku 2007.

O tom, kdo by mohl o cateringové služby mít zájem, však ČSA mlčí. Teprve dnes totiž odeslaly nezávazné nabídky a oslovené firmy zatím nemusí ani vědět, že jsou "na seznamu".

Mezi potenciální zájemce by však mohla patřit firma LSG Sky Chefs, která již dodává jídlo nízkonákladové společnosti SkyEurope, či Gate Gourmet, která zásobuje například British Airways.

 

Právě se děje

Další zprávy