Ztráta ČSA: 773 milionů za půl roku

Adam Junek
22. 8. 2006 15:00
Praha - Národní dopravce, České aerolinie, prodělaly letos zatím podle informací okolo sto třiceti milionů korun měsíčně.
Letiště Ruzyně v současnosti
Letiště Ruzyně v současnosti | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Prodělek se vyšplhal za pololetí na 773 milionů korun. Meziročně se tak výsledek zhoršil o 240 milionů korun.

Přesto je to méně, než aerolinie čekaly. Jak upozornil dříve deník Aktuálně.cz, ztráta se šplhala až přes miliardu.

Druhé pololetí s letní sezonou bývá pro ČSA výrazně ziskovější. Firma pro celý rok plánuje ztrátu zhruba půl miliardy. Tedy na úrovni loňské ztráty, která dosáhla 496 milionů korun.

Dohodou k vysokému platu

Devět až deset platů nabízejí ČSA zaměstnancům, kteří dobrovolně opustí firmu do konce měsíce. Jde o součást plánu ozdravění společnosti.

"Jde o standardní, jednorázové a férové řešení, podanou ruku pro klidný odchod a nový start, řešení ekonomicky i sociálně výhodné pro obě strany - zaměstnance i ČSA. Je to rychlý ozdravný proces, který ukončí neklid a dá nový impuls," uvedl Radomír Lašák, prezident Českých aerolinií.

Foto: Aktuálně.cz

Tvrdí, že právě ten může pomoci společnosti uspět v tvrdých konkurenčních podmínkách. "ČSA zeštíhluje, snižuje náklady, počty manažerů. Víme, že není jednoduché odejít ze zaměstnání, a právě proto jsme připravili sociální program OK Dohoda. Odejde 10 až 20 procent zaměstnanců," dodal Lašák.

Při odchodu dvaceti procent "průměrných" zaměstnanců - tedy tisíce lidí - by se celkové náklady vyšplhaly bezmála na půl miliardy korun.

S odstupným ve výši devíti- nebo desetinásobku platu by však mělo z Českých aerolinií odejít v dohledné době jen asi 150 zaměstnanců. Firmu to bude na nákladech stát 83 milionů korun. Zájem o možnost odchodu s vysokým odstupným je již nyní vyšší. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval prezident ČSA Radomír Lašák.

Do dnešního dne podalo žádost 224 lidí. Asi stovce z nich již vedení podniku vyhovělo. Možnost využít nabídky na dobrovolný odchod s vysokým odstupným mají zaměstnanci do 24. srpna.

Lidé i letadla

Podle důvěrných zdrojů ČTK chtějí Aerolinie navíc prodat také dvě letadla. To by znamenalo, že se propouštění dotkne také pilotů či letušek. U dvou letounů to představuje dvě desítky pilotů. Propuštěni podle ČTK mají být ti služebně nejmladší.

Propouštění je součástí plánu, jak ozdravit firmu, která se potýká s vysokou ztrátou. Vloni se vyšplhala na půl miliardy korun a ani letos to nebude o mnoho lepší, i když Lašák splní svůj plán mít ztrátu přinejhorším stejnou jako loni.

Dalším ztrátám má zabránit takzvaný plán "OK 06 - 08" nebo též Turnaroud plán (neboli plán obratu). Ten má základní cíl: v současnosti ztrátovou firmu dovést co nejrychleji, konkrétně do roku 2008, k zisku, a připravit ji tak na plánovanou privatizaci.

Výnos, který stát získá, se odhaduje jen těžko. Ve firmě, jejíž základní kapitál je bezmála tři miliardy korun, drží více než 56 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy