Z ČSA chce dobrovolně odejít 280 lidí

Adam Junek, Dušan Klimeš
24. 8. 2006 17:30
Praha - Dnešní čtvrtou hodinou skončil termín, do kterého mohli zaměstnanci ČSA podat výpověď a dostat tučné odstupné.
Letiště Ruzyně v současnosti
Letiště Ruzyně v současnosti | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Propouštění je součástí restrukturalizace, která by měla v konečné fázi českého leteckého dopravce dostat z hlubokých ztrát.

Foto: Aktuálně.cz
Ztráta ČSA: 773 milionů za půl roku

Nyní tedy firma nabídla v rámci programu OK Dohoda svým zaměstnancům, že pokud podají okamžitou výpověď, získají až desetinásobek mzdy jako odstupné.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Vedení společnosti schválilo v rámci programu OK Dohoda prozatím 100 žádostí," řekla deníku Aktuálně.cz Daniela Hupáková, tisková mluvčí ČSA.

V rámci OK Dohody by firmu mělo opustit asi 150 zaměstnanců.

Propouštění se podle vyjádření firmy dotkne především administrativních pracovníků. Přesto výpovědi dávali nejen oni.

"Do dnešního dne nám došli žádosti od zaměstnanců napříč celou strukturou. Všechny posuzujeme jednotlivě a samozřejmě se už objevily i takové, které jsme byli nuceni zamítnout.

Stále platí, že společnost vyhoví jen těm pracovníkům, jejichž odchod neohrozí bezproblémový chod ČSA a nebude mít vliv zejména na bezpečnost," dodává Hupáková.

Foto: Aktuálně.cz, Thinkstock, ČTK, Reuters, Paramount Pictures, Columbia Pictures

Především pozemní a letový personál však může mít problém ČSA opustit. Tito zaměstnanci jsou totiž klíčoví pro bezproblémový chod společnosti.

Stále však platí plán propustit do konce roku 10 až 20 procent počtu pracovníků. To znamená, že o práci přijde celkově 500 až 1000 lidí.

Deník Aktuálně.cz však již dříve zjistil, že propuštěna bude pravděpodobně celá tisícovka zaměstnanců.

Propouštět se bude hlavně ve středním managementu. Rušit se budou nadbytečné mezistupně vedení. V současnosti mají ČSA asi 195 manažerů, odejít by jich mělo asi 50. Dopravce tak může ušetřit řádově 100 milionů korun na platech a dalších benefitech.

 

Právě se děje

Další zprávy