České banky krach Řecka ustojí, stát se ovšem prohne

Karel Toman
22. 4. 2011 20:06
Banky platí miliardové dividendy, státu se však připomíná loňské zdražení obsluhy dluhu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zatímco evropské banky se zmítají v obavách z řeckého bankrotu a nové vlny dluhové krize, ty české jsou ledově klidné. Třeba Komerční banka.

Restrukturalizací řeckého dluhu by mohla přijít zhruba o čtyři miliardy korun. Přesto ve čtvrtek oznámila, že akcionářům vyplatí dividendy za více než deset miliard. Není to nezodpovědné?

Podle ČNB i nezávislých expertů ne.

Český finanční sektor je na tom podle nich tak dobře, že případný bankrot Řecka spolehlivě ustojí.

A to navzdory tomu, že na záchraně bankrotem ohroženého Řecka se částkou 1,03 miliardy eur (asi 24 miliard korun) nepřímo podílí také Česká národní banka.

Dvojí riziko řeckého dluhu

Větší, i když zatím jen potenciální hrozbou, se ovšem přesně po roce stává nejistota kolem řeckého dluhu pro zadluženou českou státní pokladnu.

Riziko řeckého dluhu je dvojí. Jedno leží ve vládních dluhopisech, druhé v řeckých bankách, které jsou jejich největšími držiteli.

První riziko se týká i některých českých bank, druhé však jen jejich zahraničních matek, které mají své podíly i v řeckých bankách (viz graf na konci textu - pozn.red).

Odpisy dluhopisů i případné pády řeckých bank podle expertů i ČNB české banky a jejich dotčené matky ustojí. Běžní střadatelé tak řecký bankrot nijak nepocítí.

Míru své expozice vůči řeckému dluhu zveřejnila z českých bank jen Komerční banka (6,2 miliardy korun) a ČSOB (3,6 miliardy korun). Ostatní to tají. "Jakákoliv vyjádření stran bankrotu nezveřejňujeme, dokud k němu skutečně nedojde. Je to tak v celé naší skupině," řekla Aktuálně.cz Kristýna Havligerová mluvčí České spořitelny patřící rakouské bance Erste.

České banky mají tedy v řeckých dluhopisech nejméně deset miliard korun, z kterých by restrukturalizace řeckého dluhu smazala až 70 procent. Jejich zdraví to však nijak neohrozí, protože ve skutečnosti drží řeckého dluhu jen velmi málo.

Třetina procenta majetku českých bank

"Objem řeckých státních dluhopisů v držení českých bank představoval ke konci roku 2010 necelou třetinu procenta celkových aktiv bankovního sektoru," přiblížila mluvčí ČNB Petra Hájková.

Odolnost českých bank vůči šokům navíc opakovaně potvrdily zátěžové testy. A to včetně toho z letošního února s názvem Neočekávaná recese, jehož scénář spočíval ve znehodnocení pohledávek za pěti zadluženými zeměmi EU na nulu.

"Tento scénář riziko restrukturalizace dluhů ohrožených zemí zahrnoval," vysvětlila Hájková. Vysoká kapitálová přiměřenost českých bank ve výši 15,5 procenta se po testech udržela nad povinným minimálním limitem osmi procent.

V klidu tak zůstala i zmíněná Komerční banka, která patří francouzské Société Générale, v jejímž majetku činí řecký dluh přes sedm procent.

Většina řeckých dluhopisů, které vlastní Komerční banka, je splatná do roku 2013 a měl by je tedy zaplatit mezinárodní záchranný mechanismus EFSF, z kterého teď Řecko čerpá pomoc. Pokud by však k restrukturalizaci řeckého dluhu došlo před tímto datem, ztráty by se nevyhnuly ani soukromým držitelům - tedy ani Komerční bance. Ta i přesto oznámila zmíněné štědré dividendy.

"Vedení Komerční banky zvážilo všechny známé a relevantní rizikové faktory," naznačila přitom mluvčí Monika Klucová, že scénář řecké restrukturalizace banka přinejmenším nevylučuje.

Chvála konzervativních bankéřů

"Komerční banka je na tom velmi dobře, takže i ztráta 40 až 70 procent hodnoty pohledávek vůči Řecku, s kterou i my pracujeme jako s možným scénářem, by vedla pouze ke snížení ziskovosti, neznamenala by žádný problém a žádný další kapitál by shánět nemusela," řekl Aktuálně.cz David Marek z Patria finance.

Stejně jsou na tom podle něj o ostatní banky u nás. "Jsou tak konzervativní, že i když se dostanou dočasně do ztráty, nemají problém plnit předepsané parametry."

Ohroženy řeckou restrukturalizací nejsou podle ČNB ani místní penzijní fondy. Ke konci roku totiž žádné investice v řeckých státních dluhopisech nedržely a ze zemí PIGS se angažovaly jen v Irsku, a to zase jen v řádu několika setin procenta.

ČNB promáhá Řecku, zn.: Bezpečně

V bezpečí je podle ČNB i její vlastní dočasná pomoc Řecku ve výši až 1,03 miliardy eur, kterou Česká republika slíbila přispět z devizových rezerv centrální banky roku 2009.

"ČNB tedy neposkytla půjčku přímo Řecku, ale Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), který také ručí za její splacení. MMF má statut preferovaného věřitele a patří mezi nejbezpečnější dlužníky," zdůraznila centrální banka.

"Přímé pohledávky vůči Řecku ČNB nemá, přímý finanční dopad případné restrukturalizace řeckého dluhu na ČNB tedy neočekáváme," uzavřela mluvčí Hájková.

Žádné pohledávky za řeckým státem nemá podle mluvčího Jakuba Haase ani české ministerstvo financí.

Historie ale varuje, že riziko řecké restrukturalizace spočívá v možném šíření paniky, kvůli které by Česko - stejně jako vloni - platilo větší přirážky za své dluhopisy.

České dluhopisy v klidu. Zatím

Jen letos a napřesrok si chce Česko podle strategie financování a řízení státního dluhu půjčit na trzích přes 600 miliard korun, spolu se zadlužením z roku 2010 dohromady skoro 900 miliard.

Jakékoliv zdražení našich dluhopisů, ke kterému může vedle řecké restrukturalizace přispět i prohloubení naší vládní krize, proto státní pokladna zřejmě pocítí zvýšením splátek dluhu až v řádech miliard korun ročně.

"Prozatím ovšem investoři ohledně financování Česka projevují relativně slušnou dávku důvěry," shrnul analytik Brožka výsledek nedávné aukce vládních dluhopisů, kdy poptávka mnohonásobně překročila nabídku.

 

Právě se děje

Další zprávy