Hlídejte si reformy, vzkazuje Fitch rozhádanému Česku

Karel Toman
14. 4. 2011 22:09
Agentura vloni zlepšila výhled ratingu Česka kvůli volbě vlády, která se teď hroutí
Foto: Jan Langer

Praha - Vedete si dobře, nepokazte si to. Asi tak by se dal shrnout komentář, který deníku Aktuálně.cz k současné vládní krizi poskytla ratingová agentura Fitch.

Její hodnocení České republiky vloni zlepšilo právě zvolení středopravé vlády Petra Nečase, jejíž osud je teď nejasný.

Podle vyjádření pro Aktuálně.cz proto bude Fitch nadále sledovat vývoj rozpočtu a postup reforem veřejných financí.

"V této fázi není jisté, zda současné napětí ve vládní koalici bude mít na tyto okruhy trvalý materiální dopad," sdělil deníku Edward Parker, ředitel agentury pro oblast Evropy, Středního Východu a Afriky.

"Budeme proto nadále monitorovat, jak současné napětí v koalici dopadne," dodal.

111 miliard nového dluhu

Hodnocení ratingových agentur je důležité pro vlády i investory do státních dluhopisů - čím lepší známka je, tím levněji si země půjčuje.

Pro Česko to je aktuální téma, protože ministerstvo financí chce jen ve druhém kvartále letošního roku prodat dluhopisy za 50 miliard a pokladniční poukázky za 61 miliard korun. Jakékoliv zhoršení hodnocení se tak může státní pokladně pořádně prodražit.

Česká republika má u Fitch od března 2008 slušnou známku A +, kterou vloni v létě volby ještě vylepšily.

Právě po přesvědčivém vítězství dnešních koaličních stran totiž agentura v červnu 2010 zlepšila výhled naší známky ze stabilního na pozitivní.

Rating zlepšili spíš voliči než vláda

"Bylo to kvůli očekávanému sestavení středopravé reformní vlády a kvůli očekávání, že provede fiskální konsolidaci a pokročí vřed s klíčovými reformami veřejných financí, jako je důchodová a zdravotní reforma," vysvětluje Parker, podle kterého se na zlepšení výhledu podepsala také odolnost české ekonomiky proti finanční krizi a její rychlé zotavení.

Česká ekonomika si přitom podle něj zatím vede dobře. Má relativně nízké zadlužení, vysoký příjem na hlavu, silné instituce a dobrou makroekonomickou politiku.

"Ve fiskální konsolidaci vláda dosáhla pokroku, když roku 2010 snížila rozpočtový schodek na odhadovaných 4,9 procenta HDP oproti schodku 5,8 procenta HDP v roce 2009," oceňuje také Parker.

Trhy rozklad koalice nevzrušil. Zatím

K turbulencím na české politické scéně zatím trhy osvědčují svou obvyklou otrlost. Středeční aukce českého vládního dluhopisu se splatností za 12 let přitáhla silnou poptávku, která skoro třikrát překonala nabídku.

"Příznivým jevem domácího finančního trhu je, že málokdy reaguje na domácí politické události. Dluhopisové výnosy na poslední české politické excesy nereagovaly a česká koruna se s minimálními výkyvy pohybuje v dosahu úrovně 24,40 proti euru," komentoval výsledek aukce analytik Raiffeisenbanky Michal Brožka, aby vzápětí přidal varování, že tato idyla nemusí trvat věčně.

"Bohužel je dobré připomenout, že faktorem, který změnil očekávání ohledně vývoje ratingu ČR, byl příslib reforem po volbách v minulém roce. Reformy jsou aktuálním vývojem ohroženy, což může potenciálně pohled investorů na ČR proměnit," obává se Brožka.

 

Právě se děje

Další zprávy