MMF: České hospodaření skončí se schodkem pod 4 %

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 4. 2011 17:00
Měnový fond předpokládá, že schodek rozpočtu bude v Česku letos 3,6 procenta

Praha - Podle Mezinárodního měnového fondu se letošní deficit českého rozpočtu sníží na 3,7 procenta hrubého domácího produktu. Měl by tak být nižší, než odhaduje vláda, která zatím počítá se schodkem přesahujícím 4 procenta HDP.

Odhadla to delegace Mezinárodního měnového fondu, která dnes zveřejnila svou závěrečnou zprávu z pravidelné mise v Česku.

V příštím roce předpokládá MMF už jen mírný pokles schodku na 3,6 procenta HDP. Podle odhadu ministerstva financí deficit veřejných financí loni činil 4,8 procenta HDP, zatímco Česká národní banka odhaduje loňský deficit na 5,1 procenta.

Růst české ekonomiky se má podle MMF letos zpomalit na 1,7 procenta z loňského výkonu 2,2 procenta. V příštím roce však mise odhadla zrychlení růstového tempa na 2,9 procenta.

Poslední prognóza České národní banky z února předpokládá letos deficit veřejných financí na 4,3 procenta HDP a v příštím roce pokles na 4,2 procenta. Ministerstvo financí pro letošek počítá s deficitem 4,6 procenta HDP a v příštím roce s jeho výrazným poklesem na 3,5 procenta. V roce 2013 se má schodek podle ministerstva snížit na 2,9 procenta, pod tříprocentní hranici Evropské unie.


 

 

Právě se děje

Další zprávy