Řecko prý neoficiálně žádá o restrukturalizaci dluhu

ČTK Karel Toman, ČTK
18. 4. 2011 10:15
Zprávu řeckého tisku však Brusel i Athény popírají
Někomu je to ale všechno jedno a turisté nebo eurozóna jsou mu úplně volní. Tento pes v Ulici rytířů si překulením na záda říká o poškrábání na břichu.
Někomu je to ale všechno jedno a turisté nebo eurozóna jsou mu úplně volní. Tento pes v Ulici rytířů si překulením na záda říká o poškrábání na břichu. | Foto: Karel Toman

Athény/Berlín - Řecko na minulé schůzce Ecofin údajně požádalo Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o restrukturalizaci dluhu.

Informovalo o tom pondělní vydání řeckého listu Elefterotypia, které se odvolává na zdroj z Mezinárodního měnového fondu. Jednání na toto téma podle listu začnou v červnu.

Oficiální místa v Řecku i Bruselu však možnost restrukturalizace veřejně stále odmítají.

Sílící obavy, že Řecko bude muset svůj dluh dříve nebo později restrukturalizovat, však neodvrátil ani v pátek představený vládní plán, jak chce země do roku 2015 zkrotit svůj dluh. Součástí plánu jsou škrty za 23 miliard eur a prodej státního majetku za 50 miliard eur.

Pojistka proti nesplácení dluhu Řecka (CDS) přesto po pátečním zveřejnění vládního plánu stoupla na rekordních 1147 bazických bodů, což podle agentury Bloomberg implikuje 63 procentní pravděpodobnost, že země skutečně zbankrotuje.

Možnost restrukturalizace už tak nehlásají jen ratingové agentury. Otevřeně tuto možnost během týdne připustil už i německý ministr financí nebo bývalý šéf Evropské centrální banky (ECB).

Znamenalo by to faktické vyhlášení bankrotu země, které už k rostoucím nákladům na obsluhu dluhu zřejmě nebude stačit ani vloni poskytnutá mezinárodní pomoc v celkové výši 110 miliard eur.

Trhy sázejí na bankrot

Premiér Jorgos Papandreu v pátek zdůraznil, že celkově dosáhnou škrty do roku 2015 23 miliard eur a že vláda sníží rozpočtový deficit 10 procent HDP v roce 2010 na jedno procento v roce 2015. Škrtat bude hlavně ve výdajích na zdravotnictví, armádu a penze.

Investoři ale v plánu postrádají detaily privatizace státního majetku.

Dluh Řecka teď dosahuje zhruba 150 procent jeho HDP a obavy, zda tuto částku vůbec bude kdy schopno splatit, rapidně vzrostly. Poté, co v úterý německý ministr financí Wolfgang Schauble možnost restrukturalizace řeckého dluhu připustil, vylétla přirážka, kterou si investoři za držení řeckých dluhopisů účtují, na nové rekordní hodnoty v historii eurozóny.

"Výnos řeckého dluhopisu s desetiletou dobou do splatnosti vzrostl přes 13 %! Výnos tříletých vládních dluhopisů Řecka se pohybuje kolem 18 %. To odráží vysokou míru spekulace na to, že Řecko v horizontu tří let může významnou část dluhu restrukturalizovat," komentoval reakci trhů analytik Raiffesenbank Michal Brožka.

Dluh země je tak podle některých expertů i navzdory mezinárodní pomoci "neufinancovatelný" a Řecko bude nejspíš muset jeho část odepsat či prodloužit splátkový kalendář.

S&P: Na odpis je až 70 procent dluhu Řecka

Podle úředníků EU citovaných týdeníkem Die Zeit by Řecko mohlo zachránit, kdyby smazalo 40 až 50 procent dluhu, podle ratingové agentury Standard&Poor's by na záchranu nestačila restrukturalizace méně než 70 procent závazků.

Už když agentura koncem března snižovala rating Kypru, zdůvodnila to "rostoucí pravděpodobností, že řecká vláda bude restrukturalizovat dluh". Možnost restrukturalizace připustil i bývalý hlavní ekonom Evropské centrální banky Otmar Issing.

Jakékoliv zmínky o restrukturalizaci svého dluhu ale Řecko dosud odmítá. "Restrukturalizace řeckého dluhu je absolutně bez šance," prohlásil opakovaně řecký ministr financí Jorgos Papaconstantinou. Řecko by se tím totiž na dlouho odstavilo od zdrojů na finančních trzích, které přitom velmi potřebuje.

"Problémy Řecka budou vyřešeny restrukturalizací země, nikoliv restrukturalizací dluhu," zdůraznil proto v pátek premiér Papandreu.

Do restrukturalizace řeckou vládu nikdo donutit nemůže. Ministr Schauble chce proto počkat na červnový výsledek analýzy Evropské centrální banky a Evropské komise.

"Pokud tato zpráva dojde k závěru, že pochybnosti o zvládnutí řeckého dluhu trvají, bude se s tím muset něco udělat," řekl Schauble německému listu Die Welt.

 

Právě se děje

Další zprávy