Češi mu vděčí za korunu. Uplynulo 100 let od atentátu na Aloise Rašína

Kateřina Hovorková Dan Poláček Kateřina Hovorková, Dan Poláček
7. 1. 2023 11:49
Stalo se to 5. ledna 1923. První československý ministr financí Alois Rašín vyšel ráno z bytu v pražské Žitné ulici. Zamířil k ministerskému automobilu, do kterého už nenastoupil. Zasáhla ho kulka ze zbraně mladého atentátníka. Několik týdnů Rašín bojoval v nemocnici o život, 18. února boj prohrál. Přísnému politikovi vděčí Češi za to, že se koruna stala jednou z nejstabilnějších měn v Evropě.
Alois Rašín (na snímku 5. zleva) spolu s Tomášem G. Masarykem při oslavách výročí bitvy u Zborova. Staroměstské náměstí, Praha, 1. července 1922.
Alois Rašín (na snímku 5. zleva) spolu s Tomášem G. Masarykem při oslavách výročí bitvy u Zborova. Staroměstské náměstí, Praha, 1. července 1922. | Foto: ČTK

Alois Rašín vedle vzniku samostatné měny a zlatého standardu prosazoval i radikální úsporná opatření a snažil se o minimalizaci státních výdajů. Prosazoval deflační politiku, jejímž cílem mělo být snížení cenové hladiny tak, aby se přiblížila předválečné úrovni.

To postupně vyvolávalo nespokojenost a i prezident Tomáš Garrigue Masaryk údajně uvažoval o jeho odvolání z funkce ministra. 

Říp, sokol, lev či rašín. O název nové měny ČSR se vedly spory, favoritem byl frank

 

Právě se děje

Další zprávy