Češi mu vděčí za korunu. Uplynulo 100 let od atentátu na Aloise Rašína

Kateřina Hovorková Dan Poláček Kateřina Hovorková, Dan Poláček
7. 1. 2023 11:49
Stalo se to 5. ledna 1923. První československý ministr financí Alois Rašín vyšel ráno z bytu v pražské Žitné ulici. Zamířil k ministerskému automobilu, do kterého už nenastoupil. Zasáhla ho kulka ze zbraně mladého atentátníka. Několik týdnů Rašín bojoval v nemocnici o život, 18. února boj prohrál. Přísnému politikovi vděčí Češi za to, že se koruna stala jednou z nejstabilnějších měn v Evropě.
Dům v Žitné ulici v Praze, kde bydlel Alois Rašín a před nímž byl postřelen atentátníkem Josefem Šoupalem 5. 1. 1923.
Dům v Žitné ulici v Praze, kde bydlel Alois Rašín a před nímž byl postřelen atentátníkem Josefem Šoupalem 5. 1. 1923. | Foto: Aktuálně.cz / Reprofoto z Google maps / Google LLC

Alois Rašín bydlel v době atentátu v pražské Žitné ulici u Karlova náměstí. Dům si koupil už v roce 1912 a měl v něm i svou právní kancelář.

Když 5. ledna roku 1923 vyšel z domu, aby nasedl do ministerského vozu, zasáhla ho do zad kulka ze zbraně mladého atentátníka. 

Sanitka ho převezla do tehdejšího podolského sanatoria. Jeho stav byl podle lékařů beznadějný. Kulka poranila jedenáctý obratel a míchu, což způsobilo ochrnutí dolních končetin a těžké poranění střev a močového měchýře. Po šesti týdnech, přesně 18. února, Alois Rašín umírá.

 

Právě se děje

Další zprávy