Češi mu vděčí za korunu. Uplynulo 100 let od atentátu na Aloise Rašína

Kateřina Hovorková Dan Poláček Kateřina Hovorková, Dan Poláček
7. 1. 2023 11:49
Stalo se to 5. ledna 1923. První československý ministr financí Alois Rašín vyšel ráno z bytu v pražské Žitné ulici. Zamířil k ministerskému automobilu, do kterého už nenastoupil. Zasáhla ho kulka ze zbraně mladého atentátníka. Několik týdnů Rašín bojoval v nemocnici o život, 18. února boj prohrál. Přísnému politikovi vděčí Češi za to, že se koruna stala jednou z nejstabilnějších měn v Evropě.
Dobová podobizna atentátníka Josefa Šoupala. Nedatováno.
Dobová podobizna atentátníka Josefa Šoupala. Nedatováno. | Foto: Aktuálně.cz / Autor neznámý / Volné dílo

Podle některých kritiků politika Aloise Rašína dopadala nejvíce na chudé. A to zřejmě vedlo mladého anarchokomunistu Josefa Šoupala k děsivému činu. Počkal si na ministra Rašína před jeho domem v pražské Žitné ulici a vystřelil. 

Později se policii přiznal, že chtěl zavraždit také politika a v té době expremiéra Karla Kramáře a národohospodáře a bankéře Jaroslava Preisse. V době spáchání atentátu mu nebylo ještě 21 let, proto nebyl za svůj čin popraven, ale uvězněn na 18 let ve věznici v Kartouzích u Jičína. Trest mu byl později o něco prodloužen, takže na svobodu se dostal až v roce 1942. Jako přesvědčený komunista usiloval o vstup do KSČ, nebyl ale přijat. 

 

Právě se děje

Další zprávy