Češi mu vděčí za korunu. Uplynulo 100 let od atentátu na Aloise Rašína

Kateřina Hovorková Dan Poláček Kateřina Hovorková, Dan Poláček
7. 1. 2023 11:49
Stalo se to 5. ledna 1923. První československý ministr financí Alois Rašín vyšel ráno z bytu v pražské Žitné ulici. Zamířil k ministerskému automobilu, do kterého už nenastoupil. Zasáhla ho kulka ze zbraně mladého atentátníka. Několik týdnů Rašín bojoval v nemocnici o život, 18. února boj prohrál. Přísnému politikovi vděčí Češi za to, že se koruna stala jednou z nejstabilnějších měn v Evropě.
Busta Aloise Rašína v ČNB
Busta Aloise Rašína v ČNB | Foto: ČNB

Každý musí pracovat a šetřit, řekl Rašín

V loňském roce byly v návštěvnickém centru České národní banky odhaleny busty zakladatelů československé měny - Aloise Rašína a Karla Engliše. Bylo to při příležitosti 155 let od narození Aloise Rašína. 

Při slavnostní akci guvernér Aleš Michl vzpomněl na jednu z Rašínových myšlenek, kterou řekl na sjezdu Československé národní demokracie z 25. března 1919: "… dvou věcí jest zapotřebí, aby naše měna se zlepšila: že musíme intensivně pracovat a že musíme šetřit. Každý lenoch, ať patří do kteréhokoliv stavu, jest největším nepřítelem republiky."

ČNB chce do budoucna připravit výstavu připomínající osobu Rašína a vývoj českého ekonomického myšlení v minulosti. Součástí budoucích prohlídek by se měla stát také speciální místnost, kdy návštěvníci vstoupí přímo do pracovny Aloise Rašína, která přiblíží jeho život a dílo.

 

Právě se děje

Další zprávy