Zázrak se nekonal. V den, kdy policie doufala, že se obejde bez obětí na silnicích, dva lidé zemřeli

Eva Srpová Eva Srpová
2. 10. 2017 14:40
Česká dopravní policie se připojila k celoevropskému projektu, jehož cílem mělo být, aby v předem stanovený zářijový termín na silnicích nikdo nezemřel. V Česku ale bylo 21. září stejné jako kterýkoli jiný den, ne-li horší. Zemřeli dva lidé, přičemž v průměru na našich silnicích denně zemře 1,5 člověka.
Organizátoři apelují nejen na řidiče, aby jezdili pomaleji, řádně se poutali, nedopouštěli se nebezpečných jízdních manévrů a dalších chyb.
Organizátoři apelují nejen na řidiče, aby jezdili pomaleji, řádně se poutali, nedopouštěli se nebezpečných jízdních manévrů a dalších chyb. | Foto: Jakub Plíhal

Dopravní policie České republiky se letos poprvé zapojila do evropského projektu s názvem Project Edward s podtitulem Celoevropský den bez smrtelné oběti na silnici. Poprvé se tato akce konala v roce 2016, letos termín připadl na čtvrtek 21. září.

Vyhlašovateli celoevropské akce je TISPOL, což je organizace sdružující služby dopravní policie v mnoha evropských státech. Dlouhodobým cílem je podle propagátorů snaha zajistit významnou a trvalou redukci smrtelných a závažných zranění na silnicích v celé Evropě.

Letošního ročníku se v rámci TISPOLu zúčastnily složky dopravní policie ve třiceti evropských státech.

Project Edward provozuje internetové stránky, které informují o motivacích akce a řidič zde může symbolicky složit virtuální slib. V něm se zavazuje, že bude jezdit maximálně bezpečně, aby nedošlo k situaci, kdy by na silnici někdo zahynul.

Organizátoři apelují nejen na řidiče, aby jezdili pomaleji, řádně se poutali, nedopouštěli se nebezpečných jízdních manévrů a dalších chyb, ale také připomínají, že často se bezohledně chovají i cyklisté nebo chodci.

V Česku však nedošlo k naplnění přání, aby v inkriminovaný den nedošlo k nehodám, při kterých by byl někdo smrtelně zraněn.

"Dne 21. září zemřely na českých silnicích dvě oběti," řekl Aktuálně.cz policejní mluvčí Petr Habenicht.

Ze statistiky, které policie za loňský rok vydala, vychází, že v průměru na českých silnicích denně zemře 1,5 člověka, resp. tři lidé za dva dny. Od ledna do září letošního roku zahynulo při dopravních nehodách v Česku 403 osob, tedy 0,8 člověka na den, resp. čtyři lidé za pět dní. 

V září letošního roku zemřelo při dopravních nehodách v Česku 50 osob, což je navíc "nejlepší" zářijový výsledek od roku 1990.

Znamená to tedy, že 21. září 2017, datum, které bylo vyhlášeno za den bez oběti na českých silnicích, se do statistik pozitivně nezapsalo.

 

Právě se děje

Další zprávy