Bydlet se dá i v nejmenší dodávce Volkswagenu. Caddy California má stan nebo kuchyň

Volkswagen Caddy California je nejmenší z řady obytných modelů značky.
Ta dostala kultovní jméno poprvé, minulá obytná generace se jmenovala Beach.
Vedle krátké karoserie bude příští rok k dispozici i prodloužená verze Maxi.
Pod kapotou bude dvoulitrové TDI s 55 nebo 90 kW.
Silnější nabídne i pohon všech kol.
Foto: Volkswagen
Jan Matoušek Jan Matoušek
4. 9. 2020 6:04
California je označení v automobilovém světě pevně spjaté s obytnými Volkswageny. Nejprve odvozenými od středně velké řady T, před několika lety se přidala i Grand California, vycházející z velké dodávky Crafter. Teď se nabídka řady California opět rozšiřuje, tentokrát ale směrem dolů. Obytnou úpravu dostal kompaktní model Caddy ve své páté generaci.

Pro Volkswagen Caddy není obytná varianta až tak velkou novinkou, pod označením Beach ji nabídla už minulá generace. Jméno California je nicméně proslulejší a ve spojení s obytným autem zkrátka mnohem ikoničtější. A ani nejmenší zástupce rodinnému jménu rozhodně nebude dělat ostudu.

Poměrně logicky je třeba zapomenout na sprchu nebo záchod, tyto prvky se vejdou jen do největší Grand Californie. I Caddy California má ale ve svých útrobách třeba postel s talířovými pružinami o velikosti 1980 x 1070 mm, ideální pro dva lidi. Přitom když se lůžko složí, jeho délka klesne na třetinu. Složená postel je uložená nad zavazadelníkem, na rozdíl od předchozího provedení Beach pak není druhá řada sedadel součástí konstrukce postele.

To mimo jiné znamená, že zadní sedadla jdou z vozu úplně vyjmout, což zvýší užitnou hodnotu auta v případě, že v něm cestují jen dva lidé. Základem kompaktní Californie je zatím nové Caddy v kratší variantě s délkou 4501 mm. Tato verze přijede ještě před koncem roku. V tom příštím se obytného provedení dočká i 4853 mm dlouhá verze Maxi.

Novinkou v obytném VW Caddy je kuchyň. Ta je volitelná, to znamená, že ne každému zájemci o vůz bude nutně zabírat místo v levé části kufru. Pro její použití je potřeba mít otevřené víko kufru, protože celé řešení se vysouvá ven. Součástí kuchyně, či spíše minikuchyňky, je jeden plynový vařič s plotýnkou, k němuž patří i větrná clona, zásuvka na příbory a úložný prostor pro další nádobí či zásoby.

Již tradiční součástí výbavy vozu jsou úložné kapsy v bočních oknech úplně vzadu, které slouží i jako sluneční clony (další okna mají závěsy, které drží magnety). Každá kapsa pojme až pět kilo věcí. Dále nechybí čtecí diodové osvětlení uvnitř i ve víku kufru a praktické mřížky pro ventilaci, které se dají umístit do oken předních dveří - dovnitř vozu proudí vzduch, zároveň ale nejsou přímo otevřená okna. Existuje také možnost připlatit si za panoramatickou střechu s prosklenou plochou 1,4 m2.

Dalším volitelným prvkem je modulární stan, který se dá jak připojit k autu, tak používat zcela samostatně. Lze jej navíc rozšířit o spací část, to znamená, že kromě dvou dospělých uvnitř se další dva vyspí ve stanu. A aby bylo ve stanu na čem sedět, má Caddy California v kufru uložené nejen dvě kempinkové židle, ale také rozkládací stolek.

Zvenku je to až na označení "California" klasická nová generace Volkswagenu Caddy například s diodovými světlomety. Od standardního sourozence se neodlišuje ani kabina s až desetipalcovou obrazovkou multimediálního systému nebo volitelnými digitálními budíky.

Pod kapotou bude možné vybírat z dvoulitrových turbodieselů TDI, prozatím ve verzi s 55 nebo 90 kW. Vedle pohonu předních kol dostane silnější verze také volitelnou čtyřkolku. Spolu s autem Volkswagen také spustil aplikaci California on Tour pro chytré telefony, která uživatelům nabídne informace o kempech, jejich vybavení či možnostech volnočasových aktivit.

 

Právě se děje

Další zprávy