Jak vybrat ojetinu? Volba motoru ušetří desetitisíce, rozdíl v cenách modelu překvapí

Martin Frei Martin Frei
12. 1. 2023 5:58
Že výkonnější motor stojí víc peněz a diesel vyjde dráž než benzin, není nic nového. Jak ale auta stárnou a ztrácejí hodnotu, mění se i rozdíly mezi nimi. A zůstávají překvapivě velké navzdory tomu, že ojetých vozů je málo a poptávka po nich stoupla. Kdyby bylo na trhu opravdu zle, musely by i méně atraktivní verze zdražit. K tomu ale nedošlo, a tak můžete při koupi stále dost ušetřit.

K levnější koupi je jistě třeba slevit z nároků na dynamiku či kulturu chodu. Opustit naopak musíme zaběhnuté představy o standardních poměrech cen. Důvody, proč je jedna verze auta levnější než jiná, totiž nemusejí zapadat do obecných zákonitostí. U každého modelu může být příčina jiná, jak ukazuje následující výběr.

Foto: Martin Frei

Honda CR-V: Kdo na moje místo?

Japonský klasik spojuje rysy SUV a MPV. O co méně nabízí světlé výšky a obratnosti v terénu, o to prostornější má interiér. Velký rodinný přepravník dlouho logicky sázel na naftu, která ale v roce 2016 zmizela z nabídky.
Poslední diesely tak neadekvátně stouply v ceně, šestileté exempláře stojí přes půl milionu. Benzinový motor 1.5 Turbo pro tak velké auto není adekvátní náhradou. Zájemcům tedy nezbývá než počkat na zlevnějní hybridního pohonu, který přišel až v roce 2018 a zatím je o dvě stě tisíc korun dražší.

 

Právě se děje

Další zprávy