Jak vybrat ojetinu? Volba motoru ušetří desetitisíce, rozdíl v cenách modelu překvapí

Martin Frei Martin Frei
12. 1. 2023 5:58
Že výkonnější motor stojí víc peněz a diesel vyjde dráž než benzin, není nic nového. Jak ale auta stárnou a ztrácejí hodnotu, mění se i rozdíly mezi nimi. A zůstávají překvapivě velké navzdory tomu, že ojetých vozů je málo a poptávka po nich stoupla. Kdyby bylo na trhu opravdu zle, musely by i méně atraktivní verze zdražit. K tomu ale nedošlo, a tak můžete při koupi stále dost ušetřit.

K levnější koupi je jistě třeba slevit z nároků na dynamiku či kulturu chodu. Opustit naopak musíme zaběhnuté představy o standardních poměrech cen. Důvody, proč je jedna verze auta levnější než jiná, totiž nemusejí zapadat do obecných zákonitostí. U každého modelu může být příčina jiná, jak ukazuje následující výběr.

Foto: Škoda Auto

Škoda Superb III: Benzin je volba znalců

Pro manažerský vůz na pomezí střední a vyšší třídy je dosud jasnou volbou nafta. Tomu také odpovídají ceny ojetin. Superb patří k žádaným vozům a pětileté diesely s nájezdem do 100 tisíc kilometrů moc neklesají pod půl milionu korun.
Alternativa však existuje a může být i o sto tisíc levnější. Malý benzinový motor 1.4 TSI působí ve velkém voze na první pohled nepatřičně, pro plynulejší styl jízdy však jeho dynamika zcela dostačuje. Neztratí se ani na dálnici, kde vynikne příznivá aerodynamika. Jedinou nevýhodou Superbu 1.4 TSI je, že se jich u nás prodalo málo a jako ojeté se shání obtížněji.

 

Právě se děje

Další zprávy