Nejbezpečnější auta roku 2018: Hyundai a Lexus září, Fiat by se měl stydět

Jan Matoušek Jan Matoušek
27. 12. 2018 6:03
Organizace Euro NCAP, testující bezpečnost nových vozidel, každoročně vyhlašuje ocenění Best in class. To získá auto, které je nejbezpečnější ve své třídě. Letos jej odborníci rozdali ve čtyřech automobilových kategoriích celkem třem modelům. Přinášíme jejich přehled, vedle nejbezpečnějších aut v galerii najdete ale i ta nejméně bezpečná.

Pro přehledné výsledky nárazových testů Euro NCAP klikněte zde.

Foto: Euro NCAP

Nejméně bezpečná auta - Suzuki Jimny

Třetím v partě "hříšníků" je Suzuki Jimny. To oproti dvěma předchozím vozům dopadlo relativně dobře, když si odvezlo tři hvězdičky. Za ochranu dospělých dostal off-road 73 procent - při nárazu s přesahem totiž došlo ke kontaktu hlavy řidiče s volantem (ten samotný je podle Euro NCAP dost velký), a navíc byl prostor pro posádku rozsáhle poškozen.

Za bezpečnost dětí si však Jimny odvezlo slušných 84 procent, kde především ochrana figurín při čelním i bočním nárazu byla téměř bezchybná. Za ochranu chodců získalo Suzuki 52 procent a za bezpečnostní asistenty 50 procent. Ačkoliv má totiž ve výbavě všechny požadované prvky, asistent pro jízdu v pruhu je v případě Suzuki zastupován jen varováním před opuštěním jízdního pruhu, nikoliv však samočinným udržováním ve zvoleném pruhu.

 

Právě se děje

Další zprávy