Auto jako mobil, nabíječka i Netflix. Tak vypadá budoucnost automobilového průmyslu

Jan Matoušek Jan Matoušek
27. 4. 2021 14:31
Automobilový průmysl prochází v posledních měsících a letech další poměrně zásadní transformací. Trend je jasný - elektrifikace a postupný přechod na úplnou elektrickou mobilitu. Nejde však o jedinou věc, které automobilky v poslední době propadly. Jaké další trendy se aktuálně mezi novými automobily objevují? Vybrali jsme ty nejzajímavější.
Foto: Shutterstock

Digitalizace

Digitalizace. Pojem, který se ve spojení s automobily skloňuje už delší dobu. Bez dotykové obrazovky a poslední dobou ani digitálních budíků se moderní automobil neobejde. Celé je to přitom o systému, který automobil využívá, obrazovka už je potom jen tím, co dovoluje majiteli systém aktivně využívat. Stále častěji také platí, že palubní systém využívá připojení k internetu a je tak neustále on-line - uživatel si tak do auta může stahovat nejrůznější speciální aplikace, případně propojit auto s chytrým telefonem a řadu funkcí ovládat i na dálku. Jde například o vytápění nebo naopak klimatizování vozu před odjezdem, u elektromobilů pak také sledování nabití baterie.

A stejně jako se operační systém počítače musí čas od času aktualizovat, musí se zaktualizovat i systém v automobilu. Stále častěji se tak přitom děje na dálku. Umí to třeba automobily Tesla nebo Volkswageny ID.3 a ID.4, u nichž je součástí výbavy auta software, který umožňuje udržovat jednotlivé funkce v době životního cyklu stále aktuální, aniž by bylo potřeba kupovat nové auto. Stále častěji také automobilky přistupují k dodatečnému dokoupení některých funkcí, kvůli kterým byste si před pár lety museli koupit úplně nové vozidlo. Připomíná to tak trochu počítačovou hru.

Automobilka prostě jen určité funkce za dodatečný poplatek řidiči "odemkne". Modely už jsou většinou vybaveny senzory a radary kvůli řadě bezpečnostních asistentů, rozšířit tak na dálku jejich řady není až takový problém - dokazuje to mimo jiné Autopilot od Tesly. Netýká se to ale jen bezpečnostních prvků, dodatečně lze zpřístupnit i některé komfortní prvky, k nimž má sice auto hardware, ale chybí mu právě software. Jednotlivé značky, mezi nimi třeba BMW, nabízejí i měsíční pronájem některých funkcí, nejen jejich přímou koupi.

 

Právě se děje

Další zprávy