Auto jako mobil, nabíječka i Netflix. Tak vypadá budoucnost automobilového průmyslu

Jan Matoušek Jan Matoušek
27. 4. 2021 14:31
Automobilový průmysl prochází v posledních měsících a letech další poměrně zásadní transformací. Trend je jasný - elektrifikace a postupný přechod na úplnou elektrickou mobilitu. Nejde však o jedinou věc, které automobilky v poslední době propadly. Jaké další trendy se aktuálně mezi novými automobily objevují? Vybrali jsme ty nejzajímavější.
Foto: Škoda Auto

Uhlíková neutralita

Spolu s elektromobilitou a přechodem na plně elektrický pohon se stále více automobilek zavazuje i k tomu, že jejich automobily, případně celý proces výroby a dodavatelský řetězec budou uhlíkově neutrální. To jinými slovy znamená, že emise uhlíku, které výrobci vypustí, dokáží z atmosféry zároveň pohltit (fakticky je tedy nebudou vytvářet) - dosáhnout toho například v továrnách lze využíváním obnovitelných zdrojů energie. Mimochodem takové Bentley jde v tomto ještě dál a v roce 2030 chce mít závod v Crewe dokonce uhlíkově pozitivní, to znamená, že chce přispívat aktivně k redukci emisí v atmosféře.

A kdo všechno chce být vlastně uhlíkově neutrální? Kromě Bentley, které to do roku 2030 chce stihnout jako celá značka, například Mercedes-Benz, který chce mít před rokem 2039 uhlíkově neutrální své portfolio, nebo Jaguar Land Rover, který chce mít v roce 2039 také neutrální nejen nabídku modelů, ale i výrobu a dodavatelský řetězec.

 

Právě se děje

Další zprávy