Auto jako mobil, nabíječka i Netflix. Tak vypadá budoucnost automobilového průmyslu

Jan Matoušek Jan Matoušek
27. 4. 2021 14:31
Automobilový průmysl prochází v posledních měsících a letech další poměrně zásadní transformací. Trend je jasný - elektrifikace a postupný přechod na úplnou elektrickou mobilitu. Nejde však o jedinou věc, které automobilky v poslední době propadly. Jaké další trendy se aktuálně mezi novými automobily objevují? Vybrali jsme ty nejzajímavější.
Foto: Seat

Mikromobilita "na poslední kilometr"

S přechodem od automobilek na poskytovatele mobility souvisí nejen sdílení, ale i mikromobilita, respektive doprava "na poslední míli". Ne vždy je totiž možné se do cílové destinace dostat autem. Proto i některé automobilky přišly s tím, že si přímo v kufru vozu může jeho majitel vézt třeba elektrickou koloběžku. Ta má plně nabitá dojezd několik desítek kilometrů a umožní pohodlnou přepravu v rámci takzvané "poslední míle", čili závěrečného úseku cesty, nebo třeba do částí města, kam auto nesmí.

Podobné řešení nabízí například Seat (jeho elektrická koloběžka eKickScooter je na snímku, a jak jezdí, najdete zde), který vedle koloběžek nabízí na některých trzích i elektrické skútry. Není v tom ale úplně osamocen. Peugeot nabízí třeba skládací elektrokola i elektrokoloběžky, před nějakým časem nabízela klasickou skládací koloběžku do kufru auta i Škoda (kvůli konstrukční závadě ale byla z nabídky stažena, a to včetně již dodaných kusů), která také v Ženevě před dvěma lety ukázala elektrokolo Klement.

 

Právě se děje

Další zprávy