Nepostradatelná zemědělská vozidla. Nad některými starými traktory zůstává rozum stát

Jan Matoušek Dan Poláček Jan Matoušek, Dan Poláček
Aktualizováno 11. 5. 2023 9:47
Porsche, Ford nebo Lamborghini. Co mají tyto tři značky společné? Všechny se totiž kromě osobních aut objevovaly nebo ještě objevují také na traktorech. Historie zemědělských strojů přitom sahá ještě hluboko do období parních strojů, výraznou stopu zanechaly traktory také na české automobilové výrobě. V galerii si můžete připomenout historii traktorů.
Foto: Profimedia.cz

Henry Ford nikdy nespí

Amerika za britským vývojem spalovacích traktorů dlouho nezaostávala a první úspěšný model představila v roce 1903. Poměrně záhy se mezi traktory rozhodl vstoupit i Henry Ford, zvláště ve chvíli, kdy se traktory se spalovacími motory stávaly čím dál úspěšnější a od 20. let vlastně jedinou myslitelnou verzí těchto strojů.

Ford uvedl na trh značku Fordson (Ford & Son - Ford a syn) v roce 1917 a třeba anglická Wikipedia o traktorech Fordson píše, že pro trh s traktory znamenaly to, co pro osobní auta Ford Model T. To znamená masivní rozšíření kvůli výrobní kvalitě, nízké ceně a spolehlivosti. Henry Ford - i vzhledem ke svému původu z rodiny zemědělců - s traktory experimentoval mnohem dříve, než přišel se značkou Fordson. Právě z těchto začátků pochází i snímek, na němž zakladatel modrého oválu sedí na nikdy sériově nevyráběném prototypu vlastního traktoru.

 

Právě se děje

Další zprávy