Tesla rozhodla o továrně pro futuristický Cybertruck. Vyrábět ho bude v Texasu

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
23. 7. 2020 15:11
Americký výrobce elektromobilů Tesla postaví svůj v pořadí již čtvrtý americký závod poblíž Austinu ve státě Texas. Oznámil to šéf společnosti Elon Musk. Tesla tam bude vyrábět užitkový vůz Cybertruck, tahač Semi, osobní vůz Model 3 a také sportovně-užitková auta (SUV) Model Y. Musk to oznámil ve středu večer po zveřejnění hospodářských výsledků podniku.
Tesla Cybertruck.
Tesla Cybertruck. | Foto: Tesla

Již na začátku března Tesla oznámila, že hledá v centrální části Spojených států místo pro velkou továrnu, kde bude vyrábět elektrický pick-up nazvaný Cybertruck. Vybraný areál o rozloze 800 hektarů je vzdálen zhruba 13 minut jízdy od centra Austinu. Tesla má v úmyslu do továrny investovat 1,1 miliardy dolarů (25 miliard Kč). "Bude to ekologický ráj (…) otevřený veřejnosti," řekl také Musk.

Tesla podle něj zvažuje, že bude v budoucnu vyrábět auta ve městě Tulsa ve státě Oklahoma, který o nový závod také stál a s Texasem o něj soupeřil. "Tesla je jednou z nejzajímavějších a nejvíce inovativních firem na světě. S hrdostí vítáme její tým v Texasu," uvedl v prohlášení guvernér státu Texas Gregg Abbott.

Auta zatím Tesla v USA vyrábí ve městě Fremont ve státě Kalifornie a zaměstnává přes 10 000 lidí. Rozkládá se na ploše 51 hektarů, ale potřebám rychle rostoucí společnosti už nestačí. Tesla musela u závodu vybudovat dva improvizované přístřešky. Firma kromě toho provozuje dva další závody v Renu v Nevadě (motory pro Model 3 a bateriová úložiště Powerpack a Powerwall) a v Buffalu ve státě New York (fotovoltaické články)

Mimo USA Tesla nedávno zahájila zkušební výrobu vozů Model 3 v závodě Gigafactory 3. Ten je v Šanghaji a je první továrnou Tesly mimo Spojené státy.

Kromě toho Tesla nyní buduje nedaleko Berlína svou první továrnu v Evropě. Závod označovaný jako Gigafactory 4 by měl začít vyrábět v roce 2021 a ročně by jej mělo opustit kolem 500 000 aut. Firma tam chce vyrábět Model Y, Model 3 a také pohonné systémy a baterie.

Čtvrté čtvrtletí v zisku - koronaviru navzdory

Americký výrobce elektromobilů zažívá dobré časy, v letošním druhém čtvrtletí navzdory koronavirové krizi vydělal 104 milionů dolarů (zhruba 2,4 miliardy Kč). Poprvé v historii se mu tak podařilo udržet v zisku čtyři čtvrtletí za sebou, což je podmínka pro zařazení podniku do akciového indexu S&P 500. Akcie Tesly si po zveřejnění výsledků připisovaly zhruba šest procent.

Tržby společnosti sice klesly na 6,04 miliardy dolarů z 6,35 miliardy před rokem, překonaly však očekávání analytiků. Ti je podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali v průměru pouze na 5,37 miliardy dolarů.

Tesla již dříve oznámila, že ve druhém čtvrtletí dodala zákazníkům 90.650 vozů. Dodávky tak meziročně klesly jen o necelých pět procent, ačkoli firma musela kvůli koronaviru dočasně zastavit výrobu ve své jediné montážní továrně ve Spojených státech.

Zisk Tesly se prudce zvýšil z 16 milionů dolarů v prvním čtvrtletí. Ještě výrazněji se hospodářský výsledek zlepšil oproti loňskému druhému čtvrtletí, ve kterém Tesla prodělala přes 400 milionů dolarů.

"Ačkoli jsme úspěšně zvýšili výrobu vozidel zpátky na dřívější úrovně, je nadále obtížné předpovídat, zda nastanou další provozní výpadky a jak se bude vyvíjet globální nálada spotřebitelů ve druhé polovině roku," uvedla automobilka ve výsledkové zprávě.

Akcie společnosti v poslední době výrazně posilují. Tesla tak nedávno předstihla japonskou Toyotu a stala se největší automobilkou světa z hlediska tržní hodnoty. Generální ředitel Tesly Elon Musk tento týden díky silnému růstu akcií splnil podmínky pro výplatu odměny 2,1 miliardy dolarů (téměř 48 miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy