Tady raději netankujte. Pokuty za nekvalitní paliva dostaly další čerpací stanice

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 7. 2024 6:02
Tři nové pokuty a dvě pokuty potvrzené po odvolání. Česká obchodní inspekce od začátku roku zveřejnila rozhodnutí o uložení pokuty za nejakostní paliva celkem v pěti případech. Zatímco "nové" pokuty spadají mezi ty nižší, pokuty potvrzené i po odvolání provozovatelů čerpacích stanic jsou naopak v řádu statisíců korun. Podívejte se do galerie, kde možná raději netankovat.
Foto: Eva Srpová

Jistě zásadnějším prohřeškem je ale fakt, že firma prodávala ve stejné provozovně benzin BA 95 Super, který nevyhověl předpisům v ukazateli  "konec destilace". "Zjištěná hodnota činila 243,5 ˚C, zatímco příslušná hodnota specifikace při zahrnutí nejistoty měření má činit maximálně 214,0 ˚C," píše ČOI ve svém rozhodnutí.

"Vysoký konec destilace signalizuje kontaminaci produktu vysokovroucími produkty, například znehodnocení benzinu naftou, kdy tento faktor negativně ovlivňuje spalovací vlastnosti a vyšší úroveň emisí nespálených uhlovodíků a pevných částic," vysvětluje web Kverulant.org, který pravidelně na pokuty čerpacím stanicím udělené ČOI upozorňuje. "Konec destilace nad 220 °C již představuje nebezpečí pro technický stav motoru, kdy pravděpodobnost poškození motorů roste s velikostí odchylek od předepsaných jakostních ukazatelů a s dobou, po kterou je motor nekvalitnímu palivu vystaven," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy